Clicky


Chauffeurs wegen op onbemande mobiele weegbrug met Grip app

Chauffeurs wegen op onbemande mobiele weegbrug met Grip app
15-07-2015 16:37 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

DRACHTEN - Van der Wiel Transport BV te Drachten heeft voor een herinrichtingsproject van Wetterskip Fryslân gekozen voor de digitale werkwijze van ThunderBuild. In totaal is er door achttien verschillende transporteurs in een periode van drie maanden 250.000 ton grond vervoerd van het depot in Kimswerd naar Lemmer. De Grip app is door chauffeurs gebruikt om zelfstandig de onbemande mobiele weegbrug te bedienen, terwijl ze in hun vrachtauto konden blijven zitten.

Werkzaamheden

Ten behoeve van de dijkversterking van de IJsselmeerdijk is de grond vervoerd naar Lemmer. Op de laadlocatie is door chauffeurs een begeleidingsbrief gekozen en een in-weging uitgevoerd in de Grip app. Na het laden van de grond is er een uit-weging gedaan zodat het netto gewicht bekend werd. In totaal hebben er ongeveer 7.000 vrachten en 14.000 wegingen plaatsgevonden.

Voorbereiding

Voor dit herinrichtingsproject is er door Van der Wiel gekozen voor een mobiele weegbrug van Mobielwegen.com. Deze weegbrug is voorzien van een WeegNet module van ThunderBuild om het onbemand wegen mogelijk te maken. In de webapplicatie Afvalmelding is vooraf een project aangemaakt met een digitale begeleidingsbrief onder Besluit Bodemkwaliteit.

Grip app voor de chauffeur

De Grip app is door chauffeurs gebruikt om de weegbrug te bedienen en een digitale begeleidingsbrief af te roepen. Hiervoor waren ze allen in het bezit van een smartphone. Transporteurs en charters konden gratis gebruik maken van de Grip app, welke gratis is te downloaden in de Google Play Store of in de Apple App Store.

Digitaal dossier

Alle betrokken partijen hebben het project realtime kunnen volgen in de webapplicatie Afvalmelding van ThunderBuild. Uiteraard is voor elke betrokken partij een compleet digitaal dossier aangemaakt met digitale begeleidingsbrieven waardoor automatisch is voldaan aan de wettelijke bewaarplicht van 5 jaar.

Kostenbesparend

Een weegbrugbediener werd door de gekozen werkwijze overbodig en er is voor alle betrokken partijen een besparing gerealiseerd op het gebied van administratie. Het uitzoeken, controleren, administreren en archiveren van papieren transportdocumenten is niet van toepassing geweest. Daarnaast heeft het onbemand wegen de wachttijden op de weegbrug aanzienlijk verkleind. Van der Wiel is voornemens om de 2e fase van dit project op de dezelfde manier uit te voeren.