Clicky


'Transportcommissie EU stelt geen prioriteiten voor Witboek Transport'

'Transportcommissie EU stelt geen prioriteiten voor Witboek Transport'
14-07-2015 16:27 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

BRUSSEL - De Transportcommissie in het Europees Parlement heeft vandaag gestemd over een rapport om het EU Witboek Transport concreet uit te werken. Het doel daarvan was om meer duurzame mobiliteit in het Witboek te verwerken. In plaats daarvan werden er zeshonderd amendementen ingediend.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) was hevig teleurgesteld en onthield zich van stemming. "Op het ontwerprapport werden meer dan zeshonderd amendementen ingediend. Bij de eindstemming lagen meer dan veertig compromisamendementen ter tafel, diverse amendementen waren meer dan twee bladzijden lang."

Waslijst van losse ideeën

"Op zo'n manier maak je je als Parlement belachelijk", vindt Van Dalen. "Je moet een aantal prioriteiten stellen, een lijst van enkele kernpunten. Nu is het een waslijst geworden van honderden losse ideeën. Nul komma nul prioriteiten dus."

'Commissaris Bulc kan haar gang gaan'

Van Dalen vindt deze aanpak ook nadelig omdat zo de Europese Transportcommissaris Bulc geen duidelijke richting krijgt, welke onderdelen van het toekomstige transportbeleid extra aandacht moeten krijgen. 

"Commissaris Bulc kan dus ongestoord verder haar eigen agenda uitwerken, want er staat altijd wel ergens in dit dikke verslag een punt waar ze naar kan verwijzen."

Prioriteiten

Van Dalen had graag gezien dat enkele concrete prioriteiten waren vastgesteld, zoals: Europese introductie van de eco-combi; loslaten van de grens dat binnenvaart pas boven de 300 kilometer rendabel en aantrekkelijk zou zijn; meer accent op milieuvriendelijke modaliteiten zoals de binnenvaart en de kustvaart, en bevordering van de 'digitale weerbaarheid' van ICT-data die gebruikt worden in het transport.