Clicky


Geen moskee in Assendelft

Geen moskee in Assendelft
07-07-2015 19:48 | Binnenland | auteur De Redactie

ZAANSTAD (ANP) - Er komt geen moskee in Assendelft. In de buurt was veel verzet tegen het gebedshuis en nu trekt de gemeente Zaanstad, waar Assendelft onder valt, haar handen af van het project. De gemeente meldde dinsdag dat de financiering niet rond komt.

De initiatiefnemers zijn het niet eens met het besluit van de gemeente. Ze zeggen dat het meeste geld al binnen was en dat andere moskeeën garant wilden staan voor de rest. Daarom willen ze nu naar de rechter stappen. Dat kort geding zou nog deze maand voor de rechter moeten komen.

Volgens advocaat Khalid Kasem ontbraken alleen de handtekeningen nog. "Het contract stond klaar. Maar er was weerstand vanuit de buurt tegen de moskee, zoals je overal in Nederland ziet. De gemeente lijkt de weg van de minste weerstand te hebben gekozen", zegt Kasem. De kwestie van het geld is er volgens hem ,,met de haren bijgesleept. Als je een stok zoekt om mee te slaan, dan probeer je die te vinden''.

Volgens woordvoerder Khalil Aitblal zou de moskee ar-Rahma (Genade) plek moeten bieden aan ongeveer 150 mensen. Nu is er nog geen moskee in Assendelft. Er is wel een Turkse moskee in Krommenie. De dichtstbijzijnde Marokkaanse moskee is in Koog aan de Zaan.

Voor Zaanstad is de deur nog niet helemaal dicht. "Wanneer de plannen van de stichting haalbaar en uitvoerbaar zijn, dan kan opnieuw in gesprek worden gegaan", schrijft het gemeentebestuur in een brief aan de gemeenteraad.

In mei was er een bijeenkomst voor de bewoners van de buurt. Daar lieten de omwonenden duidelijk merken dat ze niet zaten te wachten op een moskee naast hun deur. Het ministerie van Sociale Zaken, dat over integratie gaat, heeft maandag nog aangeboden een bemiddelaar te regelen. Die zou de spanningen tussen de buurt en de mensen achter de moskee moeten wegnemen. Het ministerie gaat niet over de vergunningen en het geld voor de moskee, benadrukt een woordvoerder.