Clicky


Eurocommissaris Bulc teleurgesteld over gebrek aan actie Nederlandse regering in Calais problematiek

Eurocommissaris Bulc teleurgesteld over gebrek aan actie Nederlandse regering in Calais problematiek
07-07-2015 19:19 | Transport | auteur De Redactie

STRAATSBURG - Vandaag sprak een delegatie van Transport & Logistiek Nederland (TLN), een chauffeur die op Groot-Brittannië rijdt en SP-Europarlementariër Dennis de Jong met Eurocommissaris van Transport mevrouw Bulc over de problemen in Calais.

De Jong: "De Eurocommissaris was het eens met de door ons voorgestelde acties. Zij gaat maximale druk uitoefenen op de Britten om hun boetebeleid aan te passen en op zowel de Fransen als de Britten om de voorzieningen bij de Eurotunnel snel te verbeteren."

"Ze was tegelijkertijd teleurgesteld over het gebrek aan actie door minister Schultz Van Haegen. Eerder hadden beiden een gesprek hierover, maar de toegezegde brief van de minister heeft de Eurocommissaris nog niet ontvangen. Die brief moet er echt deze week nog komen, zodat Bulc verder kan", aldus de Jong.

In de delegatie van TLN zat onder andere Maarten de Graauw, werkzaam bij internationale transportbedrijf Wim Bosman (Mainfreight). Volgens De Graauw zijn de Britse regels over boetes op zich in orde, maar worden ze verkeerd toegepast:

Maarten de Graauw: "Als een onderneming bij de Britten is geaccrediteerd en de chauffeurs zich houden aan de Britse gedragscode om verstekelingen tegen te gaan en bovendien alle controles doorlopen, moeten er geen boetes worden opgelegd, als er toch nog een verstekeling aan boord blijkt te zitten."

Frans de Jong, de chauffeur die zelf drie keer per week via Calais op Groot-Brittannië rijdt had foto's meegenomen en was eveneens hoopvol na afloop van het gesprek: "Om de ketting te laten draaien, moet elk schakeltje goed functioneren. In ieder geval is er nu weer een schakeltje gesmeerd."

Op 17 juli gaat De Jong met wederom een delegatie van werkgevers en werknemers spreken met de autoriteiten in Parijs. Hij sprak met Bulc af de uitkomst van dit gesprek direct aan haar te melden, zodat zij hier zelf ook follow-up aan kan geven.

De Jong: "De Eurocommissaris maakte een voortvarende indruk. Zo zegde ze toe nog voor de zomervakantie een horizontale taakgroep in te richten binnen de Europese Commissie om zowel de migratie- als de vervoerskant aan te pakken. De problemen in Calais hebben immers alles te maken met de bredere migratieproblemen waar de EU mee worstelt. Tenslotte ben ik blij dat de Eurocommissaris actie wil ondernemen om bij files op weg naar Calais speciale voorzieningen voor de chauffeurs te treffen zodat ze te eten en te drinken krijgen en van sanitaire noodvoorzieningen gebruik kunnen maken."


Transport Online startte vandaag een Calais petitie met drie speerpunten. Gezien het feit dat er binnenkort weer een bijeenkomst met de Europese Commissie is over dit onderwerp, op 17 juli in Parijs, is het des te noodzakelijker om nú de petitie te tekenen. Deze handtekeningen zullen aangeboden worden aan de Europese Commissie. Teken nú de petitie!