Clicky


Noord-Brabant zoekt OV-vervoerders voor regio Eindhoven

Noord-Brabant zoekt OV-vervoerders voor regio Eindhoven
07-07-2015 15:21 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

EINDHOVEN - De provincie Noord-Brabant zoekt een vervoerder die vanaf december 2016 het Openbaar Vervoer (OV) in Zuidoost-Brabant kan verzorgen.Als opdrachtgever voor het OV vraagt de provincie Noord-Brabant offertes voor het totaal van de stads- en streekbussen, het Hoogwaardig Openbaar Vervoer en buurtbussen. Gedeputeerde Staten hebben maandag 6 juli besloten aan welke eisen het busvervoer de komende jaren moet voldoen.

Omvangrijke klus

Gedeputeerde Van der Maat: “Jaarlijks stappen in Brabant zo’n 47 miljoen mensen in het OV. Daarmee is het OV een belangrijk onderdeel van de Brabantse samenleving. Het zoeken van een nieuwe vervoerder voor Zuidoost-Brabant is dus een omvangrijke klus waarbij we één centraal doel voor ogen hebben: de reiziger moet kunnen rekenen op betrouwbaar, solide en schoon OV.”

Met het nieuwe contract wil de provincie zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen die de reiziger heeft, een zogenaamd vraaggericht vervoersaanbod. Dat betekent dat extra bussen worden ingezet op die lijnen en tijdstippen dat er veel vraag naar OV is en minder op de zogenaamde ‘dunne lijnen’.

Daarnaast eist de provincie van de vervoerders goede en innovatieve plannen voor klantvriendelijke reizigersinformatie, serviceverlening, betrouwbare betaalsystemen en comfortabele bussen. 

Zonder uitstoot

De basis van het nieuwe OV-contract wordt gevormd door het Kernnetwerk: de ondergrens van het aantal buslijnen dat kan worden ingekocht voor het beschikbare subsidiebudget van ruim € 21 miljoen per jaar.

Harde eisen worden gesteld aan het materieel dat de weg op gaat. De bussen moeten comfortabel zijn, maar de provincie heeft ook de ambitie dat alle bussen in Zuidoost-Brabant in 2025 zonder schadelijke uitstoot rijden.

Plannen indienen tot oktober

Geïnteresseerde vervoerders hebben tot 22 oktober de tijd om op basis van het Programma van Eisen hun plannen en een prijs voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant in te dienen. Naar verwachting kan eind 2015 een nieuw contract voor het busvervoer aan een vervoerder gegund worden zodat een nieuwe vervoerder vanaf 11 december 2016 kan gaan rijden.