Clicky


Nieuwe overnachtingshaven Giesbeek bevordert veilige doorstroming IJssel

Nieuwe overnachtingshaven Giesbeek bevordert veilige doorstroming IJssel
07-07-2015 14:24 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

GIESBEEK - Rijkswaterstaat en de gemeente Zevenaar ondertekenen morgen, woensdag 8 juli, de overeenkomst waarmee de realisatie van een overnachtingshaven in de Valeplas bij Giesbeek een stap dichter bij komt. De overnachtingshaven bevordert een veilige doorstroming op de IJssel doordat binnenvaartschippers zich beter kunnen houden aan de vaar- en rusttijden. De verwachting is dat de haven eind 2020 gereed is.

Directeur Netwerkontwikkeling Rijkswaterstaat, Jos van Hees, en wethouder Ruimtelijke Ordening Anja van Norel geven met de ondertekening groen licht voor de volgende fase van het project. Rijkswaterstaat heeft ingenieursbureau Witteveen + Bos uit Deventer de opdracht gegeven een ontwerp voor de overnachtingshaven te ontwikkelen en de realisatie voor te bereiden.

Aanlegplaats

Naast nieuwe ligplaatsen voor binnenvaartschippers uit de beroepsvaart, realiseert Rijkswaterstaat ook aanlegplaatsen voor de Giesbeekse schippers. Met de komst van de nieuwe haven wordt ook de veiligheid op de Giese Plas vergroot, omdat de beroepsvaart en recreatievaart veel minder in elkaars vaarwater komen.

Veilige doorstroming op de IJssel

De IJssel is een drukbevaren hoofdvaarweg. Uit verkenningen voor de IJssel blijkt dat er een tekort is aan overnachtingsplekken voor schippers. Dit leidt tot een verhoogd risico van aanvaringen en beschadigingen van nautische voorzieningen. Overnachtingshavens moeten op circa twee uren varen ofwel dertig kilometer van elkaar liggen.

Uit eerder onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat de locatie Valeplas de meest geschikte plaats is langs de Boven-IJssel, gezien de ligging van de overige aanlegmogelijkheden binnen het vaarwegennet.

Afloopvoorzieningen en invaartopening

Rijkswaterstaat gaat in de zuidlob van de Valeplas werken aan: aanlegplaatsen voor de binnenvaartschippers in de beroepsvaart, een nieuwe aanlegplaats voor de binnenvaartschippers van Giesbeek, een autoafzetsteiger, walstroom, afloopvoorzieningen en een aangepaste invaartopening.