Clicky


Werkgever vraagt personeel om 'stapje terug'

Werkgever vraagt personeel om 'stapje terug'
07-07-2015 09:55 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM (ANP) - Het gebeurt bij steeds meer bedrijven dat oudere werknemers wordt gevraagd om een stapje terug te doen, aldus onderzoek van salarisverwerker ADP. Volgens vakbonden FNV en CNV gaat het vaak om verkapte bezuinigingsmaatregelen. "Met het smoesje van ‘demotie’ hopen sommige werkgevers een salarisverlaging op te dringen aan groepen werknemers.''

ADP becijferde dinsdag dat bijna de helft van de werkgevers demotie inmiddels op de agenda heeft staan. Een kwart van de organisaties vraagt werknemers ook daadwerkelijk een lagere functie te bekleden. Het onderzoek werd gehouden onder ruim achthonderd medewerkers personeelszaken. Ook organisatieadviesbureau Berenschot werkte aan de studie mee.

"De belangrijkste aanleiding voor demotie is ervoor te zorgen dat medewerkers langer gezond doorwerken", liet Hans van der Spek van Berenschot weten in een toelichting. "Mensen moeten langer doorwerken en doorwerken binnen de huidige functie is niet altijd een juiste optie."

Tegelijkertijd blijkt dat een flink aantal werkgevers probeert te besparen door aan medewerkers te vragen bijvoorbeeld salaris of verlofuren in te leveren. Dit gebeurt vooral veel bij financiële instellingen. Dit jaar versobert 15 procent van de werkgevers het arbeidsvoorwaardenbeleid, aldus ADP. Dat is iets minder dan vorig jaar. Maar het is wel al het derde jaar op rij dat dit soort ingrepen op de agenda staan, constateert de salarisverwerker.

FNV is fel tegen demotie, maar heeft de indruk dat dit soort ingrepen van werkgevers in de praktijk nog zelden voorkomen. "Als het al gebeurt, dan is het erg omstreden. Kijk naar de thuiszorgmedewerkers van Vérian die onlangs 30 procent van hun loon moesten inleveren, onder het mom van een functieverandering. Totdat de rechter daar - terecht- een stokje voor stak." De bond stelt dat werkgevers die écht vinden dat mensen die minder productief zijn minder moeten verdienen, beter wat kunnen doen aan de beloningen in de top van hun bedrijf.