Clicky


Rodriguez wint derde etappe op Muur van Hoei, geel Froome

Rodriguez wint derde etappe op Muur van Hoei, geel Froome
06-07-2015 19:48 | Sport | auteur De Redactie

HOEI (ANP) - Joaquim Rodriguez heeft maandag de dramatisch verlopen derde etappe in de Tour de France gewonnen. De Spaanse wielrenner kwam na 159,5 kilometer als eerste boven op de Muur van Hoei, de korte en steile slotklim die bekend is van de Waalse Pijl. De Brit Chris Froome eindigde na een rit over 159,5 kilometer, die begon in Antwerpen, als tweede en nam de gele leiderstrui over van Fabian Cancellara.

De etappe werd ontsierd door een zware valpartij in het peloton op zo'n 60 kilometer van de streep. Tom Dumoulin, de nummer drie van het algemeen klassement, was het voornaamste slachtoffer. De Limburger raakte flink geblesseerd en moest afstappen. Geletruidrager Cancellara ging ook onderuit, maar kon wel verder.

De Zwitser raakte wel flink achterop en moest daardoor de leiding in het algemeen klassement afstaan aan Froome, die de Duitser Tony Martin net aftroefde in de strijd om het geel. De Britse Tourwinnaar van 2013 heeft 1 seconde voorsprong op de Duitser, die zondag in de rit naar Neeltje Jans ook al net naast de gele trui greep. De Amerikaan Tejay van Garderen staat derde op 13 tellen.

Rodriguez reed op de steile slotklim naar Hoei, met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,6 procent en uitschieters van 19 procent, iedereen uit zijn wiel. De 36-jarige kopman van Katoesja was in 2012 ook al de beste op de Muur van Hoei in de Waalse Pijl. Froome kwam kort na Rodriguez over de finish, enkele seconden later gevolgd door de Fransman Alexis Vuillermoz. Bauke Mollema was op de tiende plaats de beste Nederlander. De kopman van Trek moest elf seconden toegeven op de Spaanse winnaar. Mollema was in gezelschap van onder anderen Vincenzo Nibali en Nairo Quintana, twee favorieten voor de eindzege.