Clicky


Peilingen: meer Grieken stemden 'nee'

Peilingen: meer Grieken stemden 'nee'
05-07-2015 19:42 | Buitenland | auteur De Redactie

ATHENE (ANP) - Opiniepeilingen hebben aangegeven dat de Griekse stemmers die de voorstellen van de Europese geldschieters afwijzen, in het referendum van zondag de meerderheid hebben. De ja-stemmers liggen in verscheidene peilingen net iets achter.

Het ging om peilingen zondag van verschillende bureau's. Officiële exit polls zijn er niet. De officiële uitslagen komen vanaf 20.00 uur (21.00 uur in Griekenland) binnen.

De links-radicale Griekse premier Alexis Tsipras kondigde het referendum 26 juni plotseling aan, net toen de conflicten tussen Athene en zijn schuldeisers bezworen leken te worden met een nieuw akkoord. Tspiras riep de bevolking op in de stembusgang tegen dat akkoord te stemmen.

Val

Zonder nieuwe afspraken over noodkrediet kan Griekenland 20 juli de Europese Centrale Bank geen 3,5 miljard euro terug betalen. Het zou kunnen leiden tot de stopzetting van steun van de ECB aan wankele Griekse banken. Als blijkt dat de meerderheid 'ja' heeft gestemd over de akkoorden, zou dat kunnen leiden tot val van de regering Tsipras. Dat zou de kans op nieuw krediet voor Athene sterk vergroten.

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, spreekt later op zondag met Griekse bankiers. Het is de vraag of de banken überhaupt nog middelen hebben om het tot 20 juli uit te zingen. Het wordt dan feitelijk een land zonder de euro. Een regeringswoordvoerder zei zondag dat het land om meer steun van de ECB vraagt en niet over een andere munteenheid piekert. De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, suggereerde zondag dat Brussel noodhulp aan Grieken kan bieden om te overleven.

Merkel

In de visie van Tsipras' Coalitie van Radicaal Links (Syriza) is de afwijzing in het referendum van de laatste voorstellen van de Europese geldschieters geen afwijzing van onderhandelingen. Die zouden snel kunnen worden hervat en in 48 uur kunnen worden afgerond, zei een regeringswoordvoerder zondag in Athene.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt maandag in Parijs de Franse president François Hollande over de kwestie. Duitsland is de grootste geldschieter in deze affaire en in toenemende mate boos over de manier waarop Tsipras te werk gaat. Tsipras stelt dat de geldschieters het land afpersen en door bezuinigingen op de knieën dwingen.