Clicky


'Wielrenner Lars Boom mag niet starten in Tour'

'Wielrenner Lars Boom mag niet starten in Tour'
03-07-2015 22:37 | Sport | auteur De Redactie

UTRECHT (ANP) - De deelname van wielrenner Lars Boom aan de Tour de France staat op losse schroeven. De Franse sportkrant l'Equipe meldde vrijdagavond dat de renner van Astana zaterdag in Utrecht niet mag starten vanwege lage cortisolwaarden. Boom rijdt voor de Astana-ploeg, die is aangesloten bij de beweging voor een geloofwaardige wielersport MPCC. De regels van de MPCC schrijven voor dat renners met lage cortisolwaarden preventief acht dagen niet mogen worden opgesteld in wedstrijden, omdat dit kan duiden op een verminderde gezondheid. Van de internationale wielrenunie UCI zou Boom wel mogen starten.

Volgens l'Equipe heeft ploegleider Aleksandre Vinokoerov van Astana geëist dat hij Boom mag vervangen voor de Tour, door de Italiaan Marco Vanotti. De organisatie staat echter niet toe dat een renner zo kort voor de start nog wordt gewisseld. "Of de UCI stelt ons in staat een vervanger op te roepen of Boom gaat gewoon van start", tekent de Franse krant op uit de mond van Vinokoerov. Astana hoeft zich niet te houden aan de voorschriften van de MPCC. De UCI hanteert die strikte regel namelijk niet.

Eerder dit jaar werd bij de Nieuw-Zeelander George Bennett van LottoNL-Jumbo vlak voor de start van de Giro ook een te laag cortisolgehalte aangetroffen. De Nederlandse ploeg besloot hem daarom in lijn met de MPCC-regels niet te laten starten.LottoNL-Jumbo stapte enkele weken later uit protest uit die wielerbeweging.

Boom was niet direct bereikbaar voor commentaar. De Brabander geldt als een belangrijke knecht van de Italiaanse titelverdediger Vincenzo Nibali. De 29-jarige wielrenner uit Vlijmen won vorig jaar als eerste Nederlander in negen jaar een etappe in de Tour. Boom wordt gezien als een van de outsiders voor de proloog zaterdag in Utrecht. Het is nu echter hoogst onzeker of hij aan de start zal staan.

Alle renners zijn voor de Tourstart uitgebreid medisch getest door de internationale wielrenunie UCI. Tijdens die zogenaamde pre-race test bleek dat de cortisolwaarden van Boom verlaagd zijn. Bij Bennett was dat in de aanloop naar de Giro veroorzaakt door een medicijn tegen astma.