Clicky


Chirurg verwijdert halve lever, patiënt dood

Chirurg verwijdert halve lever, patiënt dood
03-07-2015 16:51 | Gezondheid | auteur Tine van Knijff- van Hijum

MOSBACH - Een Duitse chirurg heeft tijdens een operatie zomaar de halve lever van de patiënt weggehaald. De dertigjarige vrouw kwam niet meer bij en stierf bijna een week later. Het weghalen stond niet in het plan voor de operatie en was niet besproken met de patiënt. De 58-jarige arts werd daarom vandaag veroordeeld. Hij kreeg twee jaar en negen maanden celstraf voor fatale mishandeling.

De arts werkte bij een ziekenhuis in de plaats Buchen in het zuidwesten van het land. Daar opereerde hij de vrouw in juli 2012. De vrouw had een tumor aan de dikke darm. Die moest hij weghalen. Daarnaast zou hij wat weefsel van de lever wegsnijden, omdat ze daar mogelijk uitzaaiingen had. Voor de ingreep was ongeveer anderhalf uur uitgetrokken, maar die duurde uiteindelijk bijna de hele dag.

Een dag na de ingreep werd de patiënte naar een academisch ziekenhuis in Mannheim gebracht, waar ze bijna een week later overleed.

De rechter had geen goed woord over voor de arts. Hij noemde diens verklaringen "sprookjes'' en zei: ,,U had de bloedingen kunnen stoppen en de vrouw naar een geschikt ziekenhuis kunnen laten vervoeren. Maar u ging gewoon door. En toen hebt u de familie verteld dat alles goed was, terwijl u wist in welke kritieke toestand ze zich bevond.'' (ANP/DPA)