Clicky


Rutte: Nederland wil VN-tribunaal voor MH17

Rutte: Nederland wil VN-tribunaal voor MH17
03-07-2015 15:40 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil een VN-tribunaal voor de berechting van de daders verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat maakte minister-president Mark Rutte vrijdag bekend op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Een tribunaal heeft de voorkeur van het kabinet. "We moeten kijken of er draagvlak voor is", zei de premier. Met een tribunaal heb je de "grootste kans op vervolging van eventuele daders." De voorkeur voor een tribunaal is al meegedeeld in de VN-Veiligheidsraad.

Hij kan "niet met zekerheid zeggen" of er steun is voor een dergelijke tribunaal in de VN-Veiligheidsraad. Er wordt gestreefd naar een meerderheid in de raad en de steun van de permanente leden. Zonder steun van die laatsten zal het niet lukken.

Rusland

Rusland is een van de permanente leden van de Veiligheidsraad en kan een veto uitspreken. Een hoge Russische functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde eerder "negatief" te staan tegenover de optie van een VN-tribunaal.

Rutte wilde niet ingaan op de vraag of het tribunaal in Nederland moet komen. Ook over een tijdpad voor de komst van het tribunaal wilde hij niet speculeren. "Het kan snel, maar het kan ook iets langer duren". Ook vergelijkingen met andere tribunalen ging hij uit de weg.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord werd op 17 juli vorig jaar boven het oosten van Oekraïne vermoedelijk neergeschoten door een BUK-raket. Onder de doden zijn 196 Nederlanders. Er zijn aanwijzingen dat de raketinstallatie uit Rusland afkomstig was.