Clicky


Britten storten meer geld in Frans-Brits fonds voor beveiliging haven Calais

Britten storten meer geld in Frans-Brits fonds voor beveiliging haven Calais
03-07-2015 11:03 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

PARIJS - De minister van Binnenlandse Zaken van Groot-Brittannië, Theresa May, sprak donderdag met haar Franse collega Bernard Cazeneuve in Parijs over de problematiek met de vele migranten bij de haven van Calais. Minister May beloofde in dat gesprek dat de Britten meer geld zullen storten in het Frans-Britse fonds dat de twee landen vorig jaar september oprichtten.

Er moet meer geld in dit fonds gestort worden omdat de crisis rond de migranten, die via de Middellandse Zee Europa binnenkomen en via de haven van Calais het Kanaal willen oversteken om naar Groot-Brittannië te komen, is verergerd. Op dit moment kamperen zo'n drieduizend migranten bij Calais, zij wachten allemaal op een kans om onder andere via vrachtwagens die lading vervoeren naar Groot-Brittannië, hun 'beloofde land' te bereiken.

De Franse en Britse minister besloten daarom dat ze hun samenwerking omtrent deze problematiek moeten versterken. Hoeveel extra geld de Britten in het fonds storten, is nog niet bekend. Volgens het Franse ministerie wordt daar nog over gediscussieerd.

Haven en tunnel beter beveiligen

Vorig jaar september kwamen Frankrijk en Groot-Brittannië overeen een fonds op te richten van vijf miljoen euro, om de veiligheid rond de haven te versterken en de toegang tot de Kanaaltunnel beter te beveiligen.

De crisis staat nu opnieuw bovenaan de politieke agenda. De staking van MyFerryLink personeel in de haven leidde er de afgelopen twee weken toe dat vele migranten geprobeerd hebben in te breken in stilstaande vrachtwagens.