Clicky


Journaalkaper Tarik Z. hoort straf

Journaalkaper Tarik Z. hoort straf
03-07-2015 09:13 | Binnenland | auteur De Redactie

LELYSTAD (ANP) - Tarik Z. hoort vrijdag zijn straf. De twintigjarige student drong op 29 januari gewapend de studio van het NOS Journaal binnen, waardoor het achtuurjournaal niet doorging. Z. wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden vier jaar celstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook moet Z. van de aanklager ruim 23.000 euro schadevergoeding betalen aan de NOS en de portiers die met hem te maken hebben gehad. Ook zou hij voortaan uit de buurt van de NOS-studio's in Hilversum moeten blijven.

Z. eiste zendtijd, omdat hij vond dat de NOS het nieuws manipuleerde, en daarmee de publieke opinie. Tijdens de zitting twee weken geleden noemde hij de omroep "de spreekstoel waar veel leugens worden verkondigd''. Daarom ging hij met een gasalarmpistool naar Hilversum. Bij de NOS-receptie gaf hij een briefje aan de portiers. Ook liet hij zijn wapen zien. Een beveiliger bracht hem naar een lege studio, zijn collega's sloegen in stilte alarm. De politie arresteerde Z.

Z. zelf vond dat er geen sprake was van een gijzeling, omdat niemand was vastgebonden. Hij heeft excuses aangeboden.

Volgens het psychische onderzoek heeft Z. "waanachtige ideeën'', maar (nog) geen stoornis, dus zou behandeling geen zin hebben.