Clicky


'Moeilijk Grieken bij euro te houden bij nee'

'Moeilijk Grieken bij euro te houden bij nee'
02-07-2015 12:29 | Financieel | auteur De Redactie

DEN HAAG (ANP) - Een Grieks 'nee' bij het referendum leidt niet per definitie tot een 'Grexit', maar het zal wel "buitengewoon moeilijk'' worden om het land dan in de eurozone te houden. Dat zei minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem donderdag in de Tweede Kamer. Een nee zal Griekenland in een "buitengewoon lastig parket'' brengen.

Een 'ja' biedt ,,meer perspectief'' om te praten, zei Dijsselbloem. Perspectief ook op een mogelijk nieuw steunprogramma vanuit het permanente Europese noodfonds ESM. Het tweede programma, nog uit het tijdelijke noodfonds, is eerder deze week definitief afgelopen. "Alles is afhankelijk van de uitkomst van het referendum."

Dijsselbloem haalde hard uit naar de Griekse regering onder leiding van premier Alexis Tsipras, die campagne voert voor een nee bij het referendum. "De suggestie van de Griekse regering dat de toekomst van het land er bij een nee-stem veel makkelijker uit zal zien, is geen eerlijk verhaal voor de Griekse kiezer.''

Tsipras heeft de huidige situatie ook aan zichzelf te danken, vindt Dijsselbloem. "De situatie is alleen maar slechter geworden door het gedrag van de Griekse regering.'' Europa valt weinig te verwijten, zei Dijsselbloem.

Een eventueel nieuw steunprogramma zal nog zwaarder worden voor de bevolking, met nog ingrijpender maatregelen. De Griekse bevolking kan de kloof met de andere eurolanden overbruggen door ,,maatregelen te accepteren die onvermijdelijk zijn''.

Dijsselbloem was bijzonder somber over de huidige situatie, die hij "buitengewoon ernstig'' noemde. De banken kunnen volgens hem op het moment niks. Zouden ze open gaan, dan is het risico van een massale bankrun "heel erg groot". "Als ze open zouden gaan, zouden ze praktisch meteen weer dicht moeten, want er is geen geld."

Dijsselbloem gaf ook inzicht in de onderhandelingen van de afgelopen tijd. Op momenten waren Griekenland en de eurozone op onderdelen dicht bij elkaar, maar telkens liep het weer mis. De Grieken wilden bijvoorbeeld uitzonderingen op een btw-verhoging op restaurants en hotels. Dat zou honderden miljoenen euro's kosten. De Grieken wilden ook een uitzondering voor alle eilanden. "Weet u hoeveel eilanden er zijn? Dat kost honderden miljoenen'', zei Dijsselbloem in de Kamer.