Clicky


CNV: Actievoerders bij Aviko Rixona zetten door

CNV: Actievoerders bij Aviko Rixona zetten door

OOSTRUM - De werknemers bij aardappelverwerker Aviko Rixona in Oostrum (Limburg) zetten hun acties door, maakt CNV Vakmensen bekend. De tweedaagse staking die vorige week woensdag begon is inmiddels omgezet in een staking voor onbepaalde tijd. “Het aantal actievoerders neemt toe, de mensen voelen dat ze sterk staan”, zegt onderhandelaar Wietze Kampen van CNV Vakmensen

De werknemers van Aviko Rixona zitten vandaag precies een jaar zonder cao. De directie heeft eerder een eindbod op tafel gelegd, maar dat is voor de werknemers onaanvaardbaar.

Seniorenregeling, dienstjaren- en leeftijdsdagen

Een onverteerbaar onderdeel uit het eindbod is dat de directie wil dat oudere werknemers leeftijdsdagen, dienstjarendagen en de seniorenregeling inleveren, vindt CNV.

Op dat punt hebben de werknemers deze week een overwinning geboekt, zegt Kampen. “Er was een groep 55-plussers die recht had op de seniorenregeling, maar hier nog geen gebruik van maakten. Deze werknemers konden op grond van het cao-eindbod hun rechten niet meer claimen. Anderen, die hun rechten al wel hadden geclaimd, mochten de regeling houden. Dat is natuurlijk raar. Wij hebben de directie gesommeerd om de regeling in stand te houden. De directie heeft nu toegegeven dat ze hiermee fout zat.”

Transitievergoeding

Ander heikel punt uit het eindbod vindt de vakbond dat de directie in de cao een maximum wil afspreken voor de transitievergoeding bij ontslag, die vandaag in werking is getreden.

“Wij voelen er helemaal niets voor om ons in de cao vast te leggen op een maximum. Daarover onderhandelen we bij een sociaal plan, als dat aan de orde is”, vindt Kampen.

Arbeidsinspectie

Tijdens de acties van de afgelopen dagen kwam Kampen ook uitzendkrachten tegen, die door Aviko Rixona onrechtmatig werden ingezet. “Ze deden werk dat door actievoerders werd gedaan, stakingsbrekers dus. We hebben de directie en het uitzendbureau hierop gewezen. De Arbeidsinspectie doet hier inmiddels onderzoek naar.”

De acties bij de aardappelverwerker gaan voorlopig gewoon door, zegt Kampen. “We bekijken de situatie per dag, en overleggen met de werknemers wat we doen.”

CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao onder meer een loonsverhoging vanaf 1 juli 2014 (van 70 euro per maand), geld voor loopbaanbegeleiding, een persoonlijk opleidingsbudget voor scholing (van 2.500 euro) en het handhaven van de leeftijdsdagen.

Aviko Rixona

Aviko Rixona is onderdeel van de agro-industriële coöperatie Cosun. Aviko Rixona in Limburg (160 werknemers) verwerkt jaarlijks 350.000 ton aardappelen tot poeder en vlokken voor de voedingsindustrie. Het bekendste product is de raspatat.