Clicky


'Grieken bereid bod te accepteren'

'Grieken bereid bod te accepteren'
01-07-2015 11:55 | Buitenland | auteur De Redactie

ATHENE (ANP) - De Griekse regering is bereid het voorstel van de schuldeisers vrijwel geheel te accepteren, met enkele aanpassingen van het bod. Dat maakte persbureau Bloomberg woensdag bekend op basis van inzage in een brief van de Griekse regering aan de schuldeisers.

Naar verluidt gaat het om een aantal kleine aanpassingen in de voorstellen. De Griekse premier Alexis Tsipras zou dinsdagavond laat een brief hebben gestuurd naar de internationale schuldeisers waarin die veranderingen werden aangestipt.

Zakenkrant Financial Times meldde dat Tsipras bereid is alle voorstellen die de schuldeisers op tafel hebben gelegd te accepteren, maar dat een speciale btw-korting van 30 procent voor de Griekse eilanden overeind moet blijven en dat een speciale toelage voor arme gepensioneerden minder snel wordt afgeschaft. Verder willen de Grieken pas in oktober beginnen met het stapsgewijs verhogen van de pensioenleeftijd tot 67 jaar, in plaats van nu meteen, aldus de brief.

Geloofwaardigheid

Het is niet bekend of het referendum dat zondag wordt gehouden nu wordt afgeblazen. Het nieuwe voorstel van Tsipras zal naar verluidt later op de dag worden besproken door de ministers van Financiën van de eurozone.

De brief ging naar de top van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). "Onze aanpassingen zijn concreet en ze respecteren volledig de robuustheid en geloofwaardigheid van het ontwerp van het gehele programma", aldus het commentaar van Tsipras in de brief.

Dinsdag om middernacht verliep het steunprogramma voor Griekenland en bleef Athene in gebreke bij het nakomen van zijn financiële verplichtingen aan het IMF.