Clicky


FNV stuurt PostNL ultimatum

FNV stuurt PostNL ultimatum
30-06-2015 16:44 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De onderhandelingen tussen FNV en PostNL over het in dienst nemen van zelfstandige pakketbezorgers dan wel het verhogen van de tarieven die zij krijgen, zijn vastgelopen. FNV heeft PostNL maandag een ultimatum gestuurd.

Actiebereidheid pakketbezorgers groot

Het ultimatum loopt donderdag 12:00 uur af. Als PostNL voor die tijd niet ingaat op de eisen van de pakketbezorgers worden acties en stakingen niet uitgesloten.
 
Een pakketbezorger bij Post.NL verdient minder dan het minimumloon als hij zich enigszins zou willen verzekeren tegen ziekte en een zelfde pensioen zou opbouwen als een pakketbezorger in loondienst.

Geschil

De FNV eist, namens de pakketbezorgers, dat zij in loondienst komen in schaal 3, maar PostNL biedt schaal 2. Het verschil hiertussen kan oplopen tot zo'n 200 euro. De bezorgers die zelfstandig blijven, kunnen van PostNl 1100,- euro bruto per week gaan krijgen in plaats van de 1000,- die ze nu verdienen. FNV wil dat ze een uurtarief gaan krijgen van 29,65 in plaats van een vast bedrag per week. 

FNV onderhandelaar Reinier Stroo: "Een subcontractor kan nu pakketten bezorgen tot 'ie een ons weegt. 40, 50 of 60 uur per week, voor de inkomsten maakt het niet uit. We willen een uurtarief afspreken beneden welk geen inhuur plaatsvindt maar sprake is van werknemerschap; een einde aan de concurrentie op kosten tussen werknemers en de subcontractors dus. Onder andere op dat fundamentele punt zijn we het met PostNL oneens. En de bezorgers ook. Dat is op een bijeenkomst met ruim 250 bezorgers afgelopen zondag wel gebleken."

De pakketmarkt maakt vooral gebruik van zogenoemde subcontractors (subco's). Terwijl grote opdrachtgevers als Bol.com, Zalando en Wehkamp adverteren met 'gratis bezorging' en 'gratis retour', betalen zij de prijs door een eigen risicoperiode en onvolledige tegemoetkoming bij ziekte, geen recht op ww, geen ontslagbescherming en geen pensioen. Omdat ze weinig of geen belasting betalen, kunnen ze ook geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Als ze hun zelfstandigenaftrek gebruiken, waar die voor bedoeld is, voor verzekering en oudedagsvoorziening, dan komen ze onder het minimumloon uit.

Reinier Stroo, bestuurder FNV Transport en Logistiek: "Als een pakketje 50 cent duurder wordt, houdt een subco evenveel over als zijn collega in loondienst en komt er een einde aan de concurrentie op arbeidskosten. Nu zitten veel pakketbezorgers in financiele problemen door deze werkwijze. We willen dat PostNL een sociaal fonds opricht om mensen die hierdoor in de problemen zitten te helpen."

PostNL grootste speler op groeiende pakketmarkt

De pakketmarkt werd in 2013 geschat op minimaal 200 miljoen pakketten, in 2010 was dit nog 160 miljoen. Post.NL is veruit de grootste speler met een marktaandeel van 75 procent. Het bedrijf groeide in 2014 ieder kwartaal met 6 tot 8 procent.  Van de in totaal 6000 fte in de pakketmarkt wordt naar schatting 5000 fte ingevuld door subco's of subco's met subco's of oproepkrachten. FNV Transport en Logistiek verschilt met PostNL fundamenteel van mening over dit door PostNL gecreeerde model van subco's.