Clicky


Iedereen werkt aan laatste kans Griekse deal

Iedereen werkt aan laatste kans Griekse deal
30-06-2015 13:49 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL (ANP) - Alle partijen werken hard om toch op het allerlaatste moment een deal te sluiten over de aanpak van de financiële situatie in Griekenland. Om middernacht dinsdagavond loopt het steunprogramma voor Griekenland af en dan moet het land financieel op eigen benen staan.

Maandagavond belde de Griekse premier Alexis Tsipras naar de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zo werd dinsdag bekend. In dat gesprek legde Juncker het laatste voorstel van de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) van vrijdag nogmaals op tafel. Hij deed dit na overleg met de geldschieters. Juncker overlegde onder meer met Jeroen Dijsselbloem, die de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurolanden leidt.

Juncker zegde in het gesprek met Tsipras toe dat de geldschieters bereid zijn tot een deal op basis van deze voorstellen, mits de Griekse regering campagne zou voeren voor een 'ja' bij het geplande referendum over het reddingsplan van Griekenland.

Voorwaarden

Als de Grieken instemmen met de voorwaarden voor nieuwe leningen, dan zouden de geldschieters bovendien bereid zijn hun belofte uit 2012 om de schuldenlast van Griekenland te verlichten gestand te doen. Die verlichting zou bestaan uit een verlenging van de looptijd van leningen, lagere rentes en uitstel van betaling van rente op leningen van eurolanden aan Griekenlan.

Bovendien is de Europese Commissie bereid de komende jaren circa 35 miljard euro uit Europese fondsen beschikbaar te stellen om banen en groei aan te jagen in Griekenland.

Deadline

Tsipras had tot maandag middernacht de tijd om te reageren, maar liet deze deadline verlopen, zei een woordvoerder van Juncker dinsdag. Ook dinsdag kwam er nog geen bericht uit Athene.

"De deur staat open voor een akkoord, maar de tijd tikt nu heel snel weg", zei de zegsman. Hij voegde toe dat "contacten doorgaan", maar hij wilde niet zeggen of Juncker nog persoonlijk contact heeft gehad met Tsipras.

Volgens de Griekse kant Kathimerini zou Tsipras het bod nog steeds overwegen. Maar de Britse zakenkrant Financial Times meldde op basis van een andere regeringsbron dat er geen sprake zou zijn van een omslag bij de Grieken. Mogelijk komen de Grieken dinsdag nog wel met een eigen voorstel voor de schuldeisers, aldus de bron.