Clicky


Eurosport krijgt rechten Olympische Spelen

Eurosport krijgt rechten Olympische Spelen
29-06-2015 19:46 | Sport | auteur De Redactie

LAUSANNE (ANP) - Discovery Communications, het moederbedrijf van sportzender Eurosport, heeft de exclusieve Europese uitzendrechten voor de Olympische Spelen bemachtigd. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maandag bekend. De overeenkomst, waar ongeveer 1,3 miljard euro mee gemoeid is, loopt vanaf de Winterspelen van Pyeongchang in 2018 tot en met de Zomerspelen van 2024.

Het is de eerste keer dat het IOC de olympische televisierechten in hun geheel aan één enkel mediabedrijf verkoopt. Voorheen sloot de organisatie losse overeenkomstem met landelijke omroepen. Discovery-directeur David Zaslav meldde wel van plan te zijn aparte deals te sluiten met zenders als de BBC en France Télevision, zodat ook die de Spelen kunnen uitzenden.

De overeenkomst omvat in totaal 53 landen. Opvallende afwezige in die lijst is Rusland. De deal gaat in Frankrijk en Groot-Brittannië pas in 2022 in. Die landen ondertekenden al eerder contracten met het IOC voor 2018 en 2020.

Behalve Discovery waren er meer dan tien andere gegadigden in de strijd om de uitzendrechten voor Europa. Discovery heeft met het IOC afgesproken dat het leeuwendeel van het olympische programma op het open kanaal te zien zal zijn, en niet op betaalzenders. In het geval van de Zomerspelen gaat het daarbij om ten minste tweehonderd TV-uren, bij de Winterspelen om minimaal honderd.