Clicky


Problemen bij Flex-in Uitzendgroep: Niels Blanken weg - UPDATE!

Problemen bij Flex-in Uitzendgroep: Niels Blanken weg - UPDATE!
28-06-2015 16:47 | Transport | auteur Marcel van der Voort

BREDA-HAZELDONK - Er zijn problemen bij de Flex-in Uitzendgroep met de hoofdvestiging in Breda-Hazeldonk. Voormalig-directeur en later commercieel manager en operationeel/commercieel manager, Niels Blanken is inmiddels vertrokken.

"Op 19 mei heb ik per direct afscheid genomen van Flex-in vanwege een onoverkomelijk verschil van inzicht over het te voeren beleid", laat hij zondag namiddag aan Transport Online weten.

"Helaas kan ik er niets over zeggen. Ik word gehouden aan mijn geheimhoudingsplicht." Hij verwijst verder naar zijn vader, de andere directeur en naar Marc van Tol van BVT payroll.

Niels Blanken is nu algemeen-directeur bij Interim Drivers Group BV, aan de Horst ten Daallaan 3a in Hillegom. Dat is net als Flex-in een uitzendbureau voor vrachtwagenchauffeurs. Volgens eigen opgave onderscheidt dit uitzendbureau zich van concurrenten in de aanpak naar het personeel toe en ook naar de klant.

"3,5 ton betalen aan Pensioenfonds"

Een chauffeur * laat aan Transport Online weten: "Flex-in verkeert op het randje van bankroet. Ze hebben een pensioenrekening ontvangen van 350.000 euro van het Pensioenfonds."

Hij vervolgt: “Ik krijg het gevoel dat ze dit proberen te verdoezelen door een constructie te maken met BVT Payroll, Derksweg 1 in Klazienaveen. De vakantiegelden zijn niet betaald aan de werknemers. En iedereen wacht op het laatste woord van Eit Blanken."

Recentelijk waren er ook al berichten dat er iets aan de hand is bij Flex-in. Een deel van het wagenpark werd geveild en de  registratie van uitzendbureau Flex-in Logistics Breda werd uit het Register Normering Arbeid gehaald.

Geen geld

Een medewerker* meldt zondagavond: "Ook ik merk dat Flex-in grote problemen heeft. En ik heb eveneens gehoord dat er een pensioenclaim ligt van 350.000 euro. En dat ze deze niet kunnen betalen."

"Ik heb voor afgelopen maand geen geld ontvangen, terwijl ik recht heb op een full-time salaris. Chauffeurs en zelfs de schoonmaakster hebben geen geld gekregen", klinkt het.

"Als ik naar het achterstallige salaris vraag word ik afgeblaft. Wij gaan collectief stappen ondernemen", besluit hij.

Kostenbesparing

Niels Blanken meldde toen namens Flex-in: "Wij hebben alles onder de Flex-in Holding BV gehangen. Eerst waren er aparte bv’s met eigen boekhouding en dergelijke. Dit is uit kostenbesparing. Alle medewerkers zitten in Flex-in Uitzendgroep BV. Ook de buitenlandse werknemers."

Eit Blanken reageert kort en krachtig: "Wat een gebakken lucht." Later laat hij weten: "Er is bij Flex-in Uitzendgroep geen sprake van financiële problemen."

Welke rol speelt BVT Payroll B.V.? Eit Blanken: "BVT Payroll B.V. beheert de financiële administratie van Flex-in en zorgt ervoor dat onze chauffeurs op tijd worden betaald."

Klopt het dat er geen vakantiegeld betaald is aan de medewerkers van Flex-in? Eit Blanken: "Het klopt niet dat er geen vakantiegeld is betaald aan de medewerkers van Flex-in. Zowel onze chauffeurs als ons kantoorpersoneel heeft het vakantiegeld ontvangen."

Dreigt er een faillissement van Flex-in? "Financiële zorgen zijn totaal niet aan de orde", stelt Eit Blanken. "Onze planners hebben het drukker dan ooit en we richten ons met een positieve blik op de toekomst."

CNV Vakmensen: Niet verbaasd

Bestuurder Henry Stroek van CNV Vakmensen: "Als CNV Vakmensen zijn we niet verbaasd over het verder afbrokkelen en het in problemen komen van Flex-in bedrijven.

Nadat ruim een jaar geleden Flex-in Internationaal LTD (het schijnconstruct via Ierland) aangepakt is en opgehouden is te bestaan hebben we meerdere inleners aangesproken op hun verantwoordelijkheid.

Vele hebben, nu alles (scherpe onderbetaling) bekend werd, de Flex-in groep verlaten aangezien ze ernstige risico’s liepen in het kader van de ketenaansprakelijkheid.

Daarbij treed de Wet Aanpak Schijnconstructies per 1 juli 2015 in werking. Via deze wet worden inleners/opdrachtgevers direct ketenaansprakelijk voor onderbetaling, inclusief cao.

Door deze Wet zullen inleners/opdrachtgevers meer mensen in eigen dienst nemen dan wel op zoek gaan naar betrouwbare uitzenders. Flex-in behoort daar volgens ons, CNV Vakmensen, niet toe.

Het is en blijft overigens bizar dat de SNA nog steeds geen duidelijkheid heeft gegeven in het hele Flex-in dossier. Wij hebben overduidelijk aangetoond dat er sprake was van een schijnconstructie, er sprake was van onjuiste of zelfs geen belastingafdracht, uitbetaling van te weinig uren zodat er zelf onder het Wettelijk minimum loon werd uitbetaald etc. De vraag blijft dus nog steeds welke rol heeft VRO, als inspectie-instelling, hier gespeeld? Ook zij willen geen openheid geven."

* = namen bij de redactie bekend