Clicky


Havenbedrijf Port of Zwolle ziet het levenslicht

Havenbedrijf Port of Zwolle ziet het levenslicht
26-06-2015 10:39 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

ZWOLLE - Zwolle, Kampen en Meppel hebben besloten om een gezamenlijk havenbedrijf op te richten onder de naam Port of Zwolle. De gemeenten Zwolle, Kampen en Meppel werken al geruime tijd samen om de logistiek in de regio te versterken. Met een gezamenlijk havenbedrijf wordt de concurrentiepositie van de binnenhavens versterkt. Door de bundeling van krachten wordt de groei, werkgelegenheid en gezamenlijke profilering en lobby van de regio bevorderd. 

Bundelen havenactiviteiten

De gemeenten Zwolle, Kampen en Meppel hebben in 2012 een gezamenlijke havenvisie vastgesteld. Eén van de belangrijkste pijlers daaruit is het bundelen van de havenactiviteiten in de regio.

In 2013 is onderzoek gedaan naar mogelijke vormen hiervoor. Geconcludeerd werd dat het vormen van een gezamenlijk havenbedrijf tot de meeste meerwaarde leidt en het openbaar belang dient. Een gezamenlijk havenbedrijf zal op termijn leiden tot toename van ladingstromen.

Port of Zwolle

De vorming van één havenbedrijf maakt gezamenlijke profilering van de havenactiviteiten van de gemeenten mogelijk richting de zeehavens Rotterdam en Amsterdam. Het biedt mogelijkheden de sterke punten van de regio voor het voetlicht te brengen en zo de strategische ligging beter te benutten.

Ook maakt Port of Zwolle gezamenlijke acquisitie van ladingstromen mogelijk, en het opzetten van gezamenlijke lijndiensten. Het maakt het vervoer per binnenvaart naar Zwolle, Kampen en Meppel aantrekkelijker en versterkt de concurrentiepositie.

Een gezamenlijke lobby richting Den Haag vergroot de slagingskans om gewenste projecten zoals Kornwerderzand, gezamenlijke brug- en sluisbediening en de vaarweg IJsselmeer - Meppel daadwerkelijk gerealiseerd te krijgen.

Door gezamenlijk optreden op de arbeidsmarkt kan een groter potentieel aan werkgevers en werknemers worden bereikt.