Clicky


Chauffeur maakt vrachtwagen 'illegaal-proof' na ontdekking migrant

Chauffeur maakt vrachtwagen 'illegaal-proof' na ontdekking migrant [+foto's]
25-06-2015 17:07 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

CALAIS - Een Nederlandse chauffeur heeft gistermiddag dankzij een Britse collega net niet een meegereisde migrant aangevallen. Nu, een dag later, komen alle emoties eruit en wil hij graag -anoniem-  zijn verhaal doen.  

"Ik heb afgelopen dagen de ellende in Calais wéér meegemaakt", vertelt de chauffeur. "Sterker nog, waar ik al jaren bang voor was is mij gistermiddag gebeurd. Ik kwam bij een klant van ons bedrijf aan, op 140 kilometer vanaf Folkestone, en na het aandocken kwam er een migrant tussen de wielen uit. Ik wilde die migrant uit woede aanvallen", vertelt de chauffeur.



Een Britse collega zag hem echter tekeer gaan en hield de chauffeur tegen. "Anders zat ik nu in een Britse cel." De migrant had zich verscholen op de palletkist tussen de chassisbalken. "Daar is maar 22 centimeter tussenruimte!" Het incident is met een sisser afgelopen omdat de Britse politie inzag dat de Nederlandse vrachtwagenchauffeur er alles aan had gedaan om migranten buiten de auto te houden. "Middels sloten en dergelijke", vult de chauffeur aan. 

"Bij de CO2 controle werd ik met een collega doorgestuurd omdat wij niet met tautliners rijden. Ik zag dat al aankomen en daarom had ik samen met mijn collega, net voordat wij langs de CO2 mochten rijden alle mogelijke opbergruimtes zeer goed nagekeken op verstekelingen", vertelt hij. "Maar wie bedenkt dat een migrant zich tussen het chassis zou verschuilen?"



"Ik dacht op dat moment en de uren die volgden dat dit voorval mij niet veel zou doen. Maar uiteindelijk, na een goede nachtrust en een uurtje voordat ik op de standplaats aan zou komen, kwamen ineens alle emoties eruit", vertelt de chauffeur. Hij is in gesprek gegaan met zijn baas en heeft aangegeven dat hij zijn vrachtwagen helemaal 'illegaal-proof' wil hebben. 

"Anders is het voor mij afgelopen met Engeland rijden en dat zou ik ontzettend jammer vinden, want ik kom daar zeer graag." De chauffeur is nu druk bezig zijn vrachtwagen extra te beveiligen, onder andere bij de palletkist. "Nu is het onmogelijk om daar op te kunnen komen." Ook wordt ervoor gezorgd dat de achterdeuren absoluut niet meer open te krijgen zijn. "Maar hoever moeten we gaan?"



De chauffeur heeft op Transport Online gelezen dat Europarlementariër Dennis de Jong in gesprek gaat met Eurocommissaris Bulc en een aantal chauffeurs mee wil nemen naar dat gesprek. "Ik zou mij graag daarvoor beschikbaar willen stellen!"

Lees ook:
Europarlementariër Dennis de Jong: Gesprek met Ministerie in Parijs over Calais