Clicky


Boom Transport over Calais: 'Stuur het leger! Of moeten er eerst doden vallen?'

Boom Transport over Calais: 'Stuur het leger! Of moeten er eerst doden vallen?' [+foto's&video's]
25-06-2015 11:48 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

VENRAY – Zes uur vertraging voor Calais, vijf uur wachttijd voor Duinkerke. De staking van ferrypersoneel bij Calais is (voorlopig) voorbij, maar de problemen voor vrachtwagenchauffeurs nog bij lange na niet. Peter Boom van Boom Transport uit Venray rijdt zeven dagen per week naar Groot-Brittannië. “Negentig procent via Calais, tien procent via andere havens. Omboeken van Calais naar andere havens heeft op dit moment helemaal geen zin, alles is volgeboekt”, vertelt hij.

De migranten hebben inmiddels van het stakende ferrypersoneel afgekeken dat het best helpt om blokkades op de weg op te werpen, om vrachtwagens tegen te houden. Ze worden steeds agressiever, het is wachten op escalatie, denkt Boom. “Het leger moet er naartoe. De Fransen moeten zorgen dat er een legereenheid staat die ervoor zorgt dat de migranten niet op de autobaan kunnen komen, zodat vrachtwagenchauffeurs door kunnen rijden.”



Met bonkend hart

De chauffeurs van Boom Transport staan inmiddels met bonkend hart in de file. “Tien minuten in de file staan met migranten om je auto heen is heel anders dan zes uren stilstaan. Om de paar minuten staan er dertig nieuwe migranten bij je auto. Ze draaien je spiegels, zitten aan je deuren. En dat continu. Urenlang die dreiging voelen… Geloof me, chauffeurs zijn echt wel bang.”

Chauffeur neemt ontslag

Zelfs zo bang dat ze opstappen. “Ik kreeg net bericht van een charter: één van de chauffeurs had ontslag genomen, onder andere vanwege Calais. Hij zag het niet meer zitten.” Peter Boom kan zich dat voorstellen.

“Onze jongens lopen ook op hun tandvlees. Ik hoop dat de situatie snel verandert, anders krijgen we ziekmeldingen. En onze jongens willen écht niet stoppen. Wij rijden alleen naar Groot-Brittannië. Chauffeurs die voor ons werken hebben echt wat met Groot-Brittannië, rijden daar graag naartoe.”

Zo onopvallend mogelijk

Wat doe je als chauffeur, al die uren in de file? “We raden onze chauffeurs aan: kijk ze niet in de ogen, daag ze niet uit, laat ze hun gang gaan, sta zo onopvallend mogelijk in de rij en houdt afstand tot andere vrachtwagens.”

Tot nu toe gedragen de chauffeurs van Boom Transport zich goed. “Maar ik heb gehoord dat andere chauffeurs, volgens mij waren het Britse, die met z’n drieën niet al te zachtzinnig een migrant uit een vrachtwagen haalden en vervolgens opgepakt werden. En de migrant loopt vrij weg.”

Ook de boetes die de Britten uitdelen aan chauffeurs die per ongeluk migranten hebben laten ‘meereizen’ in hun vrachtwagen, zitten Boom niet lekker. “Dat krijgen chauffeurs er nog eens bij. Terwijl je je écht aan alle regels houdt.”

Mensenhandelaren met capuchons

De mannen met capuchons op, die in de vele filmpjes over Calais te zien zijn, zijn volgens Boom en zijn chauffeurs de mensenhandelaars. “Zij maken de deuren open, sturen een paar migranten naar binnen en doen de deuren weer dicht. Het zijn altijd de capuchons die dat doen, die stappen zelf nergens in. Onderling maken ze ook nog eens ruzie; wie er wel en wie er niet in de wagen ‘mag’.”

Lege treinen

De extra controles die worden uitgevoerd om te checken of er geen migranten in de vrachtwagens zitten, zorgen er op hun beurt weer voor dat de treinen door de Eurotunnel halfleeg vertrekken.

“De controles leveren nog eens extra vertraging op. De treinen rijden volgens een spoorboekje: die moeten wel door, vol of niet. Als de treinen pas zouden gaan rijden als ze vol zitten, dan zouden de files die er nu staan een beetje sneller oplossen, maar ja…”



‘Moeten er echt doden vallen?'

Een oplossing? Op de hele korte termijn op het leger inzetten, op de langere termijn Europees ingrijpen. “En dat nieuwe parkeerterrein en die afrastering die de Fransen neerzetten, dat duurt veel te lang. Dat duurt nog wel een maand.”

Het ferrypersoneel, dat boos is omdat de MyFerryLink veerboten zijn verkocht aan DFDS, gaan misschien weer staken. “Staken prima, maar dit kan toch niet? Moeten er soms echt eerst doden vallen?

Duinkerke

Een transportondernemer vertelt Transport Online dat de vertraging bij Duinkerke ook nog lang niet is opgelost: de wachttijd is daar nu vijf uren. “Het heeft helemaal geen zin meer om hier naartoe te komen.”

DFDS stuurt vrachtwagens inmiddels door de duinen, zoals op de foto’s te zien is.