Clicky


Europarlementariër Dennis de Jong: Gesprek met Ministerie in Parijs over Calais

Europarlementariër Dennis de Jong: Gesprek met Ministerie in Parijs over Calais
25-06-2015 10:06 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

BRUSSEL – Stroperig, langzaam en snel op hun pootjes getrapt: in gesprek gaan met de Fransen over de vluchtelingenproblematiek bij Calais betekent op eieren lopen. Europarlementariër Dennis de Jong (SP) weet er alles van. Toch zet hij door, vertelt hij aan Transport Online.

“We hebben eindelijk bericht van de Fransen dat we welkom zijn voor een gesprek over Calais. Waarschijnlijk vindt dat gesprek volgende week plaats, op het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Parijs”, vertelt De Jong. “We zijn vandaag aan het bekijken wanneer we precies kunnen gaan.”

Over twee weken is er bovendien een gesprek met Eurocommissaris Bulc, waar Dennis de Jong, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en ook een aantal vrachtwagenchauffeurs bij aanwezig zullen zijn.



Vrachtwagenchauffeurs praten mee

“De Eurocommissaris heeft aangegeven het gesprek graag in Straatsburg te willen houden, we moeten nog even kijken hoe we dat gaan doen met chauffeurs erbij. Straatsburg is niet zo’n handige locatie misschien, maar ik wil de chauffeurs er wel heel graag bij hebben.”

Ook bij het gesprek in Parijs zou Dennis de Jong graag chauffeurs betrekken. “Die hebben zelf meegemaakt hoe het is om bij Calais te staan en kunnen als ooggetuige vertellen hoe het er daar aan toe gaat.”

De Europarlementariër hoopt dat dat indruk zal maken op zowel de Eurocommissaris als het Franse ministerie, want keihard druk uitoefenen op de Fransen om de vluchtelingenproblematiek nu eens snel en constructief aan te pakken, dat werkt niet.

‘Cameron voert de druk teveel op’

De Britse premier Cameron heeft aangegeven de grenscontroles bij Calais te willen verscherpen met extra mensen en speurhonden. Ook dringt hij bij de Fransen aan sneller de omheining klaar te maken die ze al maanden beloven neer te zetten.

“En dat werkt dus niet bij de Fransen. In principe biedt Cameron de Fransen dezelfde hulp aan als dat hij Nederland bij Hoek van Holland aanbiedt: versterking. Maar de Fransen krijgen daar het gevoel van: oh, denk je dat we dat zelf niet kunnen? Ik denk dat Cameron te hard drukt, dat werkt averechts.”  



‘Iedereen sneller dan de Fransen zelf’

Dennis de Jong is al vanaf begin dit jaar bezig in gesprek te gaan met de Fransen over de vluchtelingenproblematiek, die sindsdien echter alleen maar is verergerd.

“Toen we er in januari waren, had ik nog veel vertrouwen in de toezeggingen die ze deden. Maar inmiddels beweegt iedereen sneller dan de Fransen zelf. De lange asielprocedure in Frankrijk is daar ook een voorbeeld van, daar zijn we ook al jaren mee bezig. We zouden graag zien dat ze die veranderen, maar het werkt allemaal erg traag en stroperig.”

Chauffeurs niet aan hun lot overgelaten

Toch geeft de SP-er de moed nog niet op. “Ik wil ze nog steeds alle kansen geven.” De Jong begrijpt dat vrachtwagenchauffeurs het gevoel hebben dat er niets gebeurt; dat ze uren in de file staan voor Calais terwijl migranten hun vrachtwagens bestormen en iedereen ze maar aan hun lot overhaalt.

“Ik begrijp dat gevoel, maar achter de schermen gebeurt er heel veel. Als je weet hoeveel tijd mijn team en ik hier elke week in steken... Maar alleen het uiteindelijke resultaat telt, dat snap ik.”

De Jong heeft zijn hoop gevestigd op de gesprekken in Parijs in Straatsburg.