Clicky


WEEE-box voor vervoer van elektrische apparaten

WEEE-box voor vervoer van elektrische apparaten
23-06-2015 16:38 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

Pallet pooling en -productiebedrijf Pooling Partners introduceert als eerste partij in Europa een palletbox die voldoet aan de nieuwste regels voor het vervoeren van elektrische en elektronische apparaten. De nieuwe WEEE-box werd onlangs door de Belgische organisatie Recupel, verantwoordelijk voor het inzamelen en verwerken van oude elektronische apparaten, voor heel België in gebruik genomen.

De Europese richtlijn voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen en artikelen over de weg is sinds dit jaar aangepast (ADR 2015). Daardoor is bulktransport van elektrische of elektronische apparatuur (WEEE-producten) waar lithium batterijen in zijn verwerkt, niet langer toegestaan. Recupel onderkende dat haar wijze van inzamelen en vervoeren moest veranderen en startte gezamenlijk met Pooling Partners een project om tot een oplossing te komen.



De nieuwe WEEE-box, die Pooling Partners samen met Recupel ontwikkelde, is de eerste palletbox die ook geschikt is voor de inzameling van kleine apparaten met een lithium batterij, zoals mobiele telefoons, tablets en kleine huishoudelijke apparatuur. De nieuwe WEEE-box is voorzien van doorzichtige kunststofpanelen die aan de binnenzijde van het houten frame zijn bevestigd, zodat kleine onderdelen er niet uit kunnen vallen en toch zichtbaar blijven. De eenvoudig opklapbare box kan leeg compact worden getransporteerd en opgeslagen. Dit betekent lage transport- en opslagkosten.



ADR 2015 van toepassing op steeds meer apparaten

Peter Sabbe, CEO van Recupel, licht toe dat steeds meer apparaten een lithium batterij bevatten en dus aan de nieuwe richtlijnen moeten voldoen. “Niets doen is geen optie. Deze oplossing combineert naleving, uitvoerbaarheid en kostenefficiëntie.”



Ingrid Faber, CEO van Pooling Partners, geeft aan dat er elders in Europa proeven met de nieuwe WEEE-box worden uitgevoerd, maar België is het eerste land met een nationale oplossing die geheel aan de richtlijnen voldoet. Het is onze verwachting dat andere landen snel zullen volgen.” Faber is enthousiast over de innovatieve samenwerking met Recupel. “We zijn al lange tijd partner van Recupel voor WEEE-boxen. We verheugen ons erop om met hen ook de komende jaren te blijven samenwerken.”