Clicky


EU begint nieuwe operatie tegen mensensmokkelaars

EU begint nieuwe operatie tegen mensensmokkelaars
22-06-2015 11:18 | Algemeen | auteur De Redactie

LUXEMBURG - De Europese Unie heeft maandag in het Middellandse Zeegebied een nieuwe operatie gelanceerd tegen mensensmokkelaars. Tot dusver hebben dit jaar meer dan honderdduizend vluchtelingen geprobeerd Europa te bereiken. Zo'n tweeduizend mensen zijn daarbij omgekomen of worden nog altijd vermist.

Elke week vertrekken vanuit Libië tientallen gammele boten met vluchtelingen. De meesten proberen Italië en Griekenland te bereiken. De EU-operatie begint in internationale wateren en in het internationale luchtruim. De EU wacht nog op toestemming om Libisch grondgebied binnen te gaan. Daarvoor is een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nodig.

"We beginnen de komende dagen met de eerste fase van de operatie. Dit betreft het verzamelen van informatie en patrouilleren op zee om smokkelnetwerken op te kunnen sporen en in de gaten te houden", aldus buitenlandchef van de EU Federica Mogherini. "De doelwitten zijn niet de vluchtelingen. De doelwitten zijn diegenen die geld verdienen met de levens van vluchtelingen en te vaak met hun dood."

De EU is van plan het 'verdienmodel' van de mensensmokkelaars te verstoren door hun boten te vernietigen. De VN maken echter geen haast met de resolutie. Vluchtelingenorganisaties hebben felle kritiek op de aanpak van de EU, omdat daarmee de wortel van het probleem niet wordt aangepakt. (Novum/AP)