Clicky


West-Europa wil eerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden

West-Europa wil eerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden
19-06-2015 14:26 | Overig | auteur De Redactie

DEN HAAG - Zeven Europese landen zetten zich in om op een eerlijke manier om te gaan met het detacheren van werknemers in Europa. Dat zijn naast Nederland: Frankrijk, Duitsland, Zweden, België, Luxemburg en Oostenrijk. Eerder leek minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog alleen te staan in zijn roep om de detacheringsrichtlijn aan te passen. Vandaag, vrijdag 19 juni, stuurt de minister zijn ideeën voor een verandering van de richtlijn, ondertekend door de verschillende landen, aan Eurocommissaris Thyssen.

Asscher wil de detacheringsrichtlijn aanpassen omdat werknemers uit andere EU-landen nu onder het mom van het verlenen van een dienst langere tijd tegen een lager loon kunnen werken dan Nederlandse werknemers. Het kabinet wil in Europa de oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden bestrijden. Er moet gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek worden betaald. Asscher: "Het kabinet is voorstander van het vrije verkeer van werknemers. Dat moet dan wel hand in hand gaan met een betere bescherming van werknemers".

Asscher hoopt dat de Eurocommissaris voortvarend aan de slag gaat met de aanpassing van de detacheringsrichtlijn. Het helpt daarbij dat het door veel landen gesteund wordt. Het kabinet neemt ook andere maatregelen om de race naar de bodem op arbeidsvoorwaarden in Europa tegen te gaan. Zo zet de regering ook tijdens het Europees voorzitterschap in 2016 in op 'decent work'.

Goed nieuws’, vindt CNV Voorzitter Maurice Limmen. "Maar met alleen deze West-Europese landen zijn we er nog niet, nu Oost-Europa nog." 

Limmen: "Ik hoop dus dat de minister deze landen ook overtuigt als hij het gesprek aangaat met de Europese Commissie en zijn collega-ministers van de andere EU-Lidstaten. Zodra deze landen gaan inzien dat de huidige Europese regels uitbuiting van hun werknemers in het buitenland mogelijk maakt, komen ook zij wellicht tot inzicht dat de richtlijn moet worden aangepast. Maar het is een goede eerste stap dat minister Asscher de West-Europese landen achter zijn voorstellen krijgt’, aldus Limmen. ‘Zonder Duitsland en Frankrijk gaat het allemaal zeker niet lukken."