Clicky


CDA: beperkte aanscherping normen uitstoot scheepsmotoren binnenvaart

CDA: beperkte aanscherping normen uitstoot scheepsmotoren binnenvaart
19-06-2015 15:31 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - De Commissie Interne Markt en Consumentenbescherming (IMCO) van het Europees Parlement stemt dinsdag 23 juni over een advies aan de Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid (ENVI). Het advies gaat over de toekomstige uitstootnormen voor nieuwe scheepsmotoren in de binnenvaart, een belangrijke sector voor handelsland Nederland. 

Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (CDA), woordvoerder Interne Markt, Consumentenbescherming en Innovatie, pleit voor een beperkte aanscherping van de eisen. "De binnenvaart is reeds een zeer schone manier van transport. De uitstoot moet je altijd zien in relatie tot de vervoerde hoeveelheid goederen. Ik pleit daarom voor een beperkte aanscherping van de eisen, door deze op een lijn te brengen met die van de VS."

Volgens Van Nistelrooij behouden de producenten van de motoren zo de benodigde schaalgrootte om te blijven innoveren en betaalbare motoren te bouwen. "Dit is de enige manier om de binnenvaart ertoe te brengen de nieuwe scheepsmotoren te gebruiken."