Clicky


Ministerie: In Hoek van Holland letten we vooral op mensensmokkel

Ministerie: In Hoek van Holland letten we vooral op mensensmokkel
19-06-2015 09:38 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

HOEK VAN HOLLAND - In Hoek van Holland is sprake van een heel andere situatie dan in Calais, als het gaat om illegaal overstekende vluchtelingen in vrachtwagens. Dat meldt het Ministerie van Justitie en Veiligheid, naar aanleiding van vragen van Transport Online.

"In Calais is sprake van wanhopige individuen die in vrachtwagens proberen te klimmen. In Hoek van Holland letten we vooral op mensensmokkel, waarbij grote groepen migranten al eerder in een vrachtwagen kunnen zitten", aldus persvoorlichter Janet Takens van het Ministerie.

"Van een situatie als in Calais zal bij ons in Hoek van Holland niet snel sprake zijn", vervolgt zij. "Er varen hier dagelijks natuurlijk veel minder boten en we hebben hier ook geen tunnel."

Controles vrachtwagens en vrachtverkeercontainers

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van het Ministerie van Veiligheid en Justitie bracht gisteren een bezoek aan de Koninklijke Marechaussee (KMAR) in Hoek van Holland, in verband met de problematiek met vluchtelingen. Hij zei daar: "Hoek van Holland is en wordt geen Calais."

Janet Takens legt uit dat de KMAR de controles van schepen die richting Groot-Brittannië varen, flink opvoert. "De KMAR intensiveert de komende tijd de informatiegestuurde controles van vrachtwagens en vrachtverkeercontainers die op deze boten meegaan."

Deze strengere controles zijn volgens het Ministerie afdoende. "Voor dit moment wel. De KMAR monitort continu of aanpassingen wat betreft de inzet van de capaciteit nodig zijn."

Britse samenwerking

Naast de strengere controles door de KMAR wordt ook de samenwerking met de Britse Border Force verder onderzocht. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff zei gisteren open te staan voor verdere samenwerking, waarbij Britse grenswachten mogelijk naar Hoek van Holland komen.

"Nederland werkt, zoals mijn Britse collega ook heeft aangegeven, goed samen met het Verenigd Koninkrijk. We blijven met elkaar samenwerken en zullen deze samenwerking, mocht dat nodig zijn, nog verder versterken."

IJmuiden

Alle ogen zijn, na Calais, nu gericht op Hoek van Holland. Maar dan is er bijvoorbeeld ook nog IJmuiden. En houdt het daar op? Volgens Annemieke Bots van Vluchtelingenwerk Nederland niet: "Als het mensen steeds moeilijker wordt gemaakt verleggen ze hun routes. Mensen blijven het toch proberen. Daarom moet de oorzaak van dit probleem ook in het land van herkomst worden aangepakt."

Lees ook:

Staatssecretaris Dijkhoff: Hoek van Holland is en wordt geen Calais

Vluchtelingenwerk: Migranten Calais kiezen straks andere routes