Clicky


Bijna zestig miljoen mensen op de vlucht

Bijna zestig miljoen mensen op de vlucht
18-06-2015 09:09 | Buitenland | auteur De Redactie

BERLIJN - Nog nooit sinds het begin van de jaren vijftig waren zoveel mensen op de vlucht als eind vorig jaar, namelijk 59,5 miljoen. Dat zegt het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) in een rapport dat donderdag is uitgebracht.

Syrië haalde Afghanistan in als land waar de meeste vluchtelingen vandaan kwamen. Met de crises in Irak, Jemen, Libië, Burundi en andere landen zal het er dit jaar niet beter op worden, vreest hoge commissaris voor de vluchtelingen Antonio Guterres.

"Er is een vermenigvuldiging van nieuwe crises", stelt hij. "De crisis in Irak en Syrië heeft de omvang van een megacrisis aangenomen en tegelijkertijd zijn er geen oplossingen gevonden voor de oude crises."

De UNHCR schat dat eind vorig jaar in de hele wereld 59,5 miljoen mensen op de vlucht waren, van wie 38,2 miljoen binnen de grenzen van hun eigen land. In 2013 waren het er nog 51,2 miljoen, het hoogste aantal sinds de VN begin jaren vijftig vluchtelingencijfers begon te verzamelen. Syrië alleen al was goed voor 11,6 miljoen vluchtelingen en ontheemden.

In 2014, het vierde jaar van de burgeroorlog in Syrië, telde de UNHCR bijna 3,9 miljoen Syrische vluchtelingen in 107 landen. Syrië werd daarmee de grootste bron van vluchtelingen in de wereld en verdrong Afghanistan, dat deze twijfelachtige status meer dan dertig jaar bezat, met 2,6 miljoen vluchtelingen naar de tweede plaats.

Syriës buurland Turkije nam de meeste vluchtelingen op, 1,59 miljoen. Pakistan kwam op de tweede plaats met 1,51 miljoen vluchtelingen.

In het afgelopen jaar keerden maar 126.800 vluchtelingen terug naar hun land van herkomst, het laagste aantal sinds 1983. De landen waar de meeste vluchtelingen naar terugkeerden waren Congo, Mali en Afghanistan.

Guterres zei verontrust te zijn over de 'ontstellende toename' van het aantal mensen dat in de afgelopen jaren gedwongen was hun woonplaatsen te verlaten. (Novum/AP)