Clicky


Hongarije wil grenscontrole verscherpen vanwege vluchtelingen

Hongarije wil grenscontrole verscherpen vanwege vluchtelingen
09-06-2015 19:50 | Transport | auteur De Redactie

BOEDAPEST - Hongarije wil de controle van zijn zuidelijke grens met Servië verscherpen om de toestroom van migranten en asielzoekers af te remmen. Dat hebben woordvoerders van de regerende Fidesz-partij dinsdag gezegd.

De partij stelt voor de politie de bevoegdheid te geven om mensen die het land vanuit een veilig land illegaal proberen binnen te komen om asiel aan te vragen, bij de grens terug te sturen.

"Het is niet zo dat de levens van mensen die uit Griekenland of Servië aankomen, gevaar lopen", zei regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs. Het plan is 'de grens op wettige wijze te sluiten, maar dit betekent niet de bouw van een ijzeren gordijn", zei Fidesz-vicevoorzitter Lajos Kosa. Kovacs sluit echter niet uit dat de grens met Servië met prikkeldraad wordt afgesloten."Wij hopen op het beste, maar bereiden ons voor op het ergste", zei hij.

Hongarije heeft dit jaar al meer dan vijftigduizend asielverzoeken ontvangen, vergeleken met 43 duizend vorig jaar en 2157 in 2012. Voorheen kwamen de meeste asielzoekers uit Kosovo, maar nu komt het overgrote deel uit landen als Afghanistan, Syrië en Irak.Volgens Hongaarse functionarissen hebben Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Lichtenstein aangegeven dat zij ten minste vijftienduizend migranten naar Hongarije terug willen sturen. Zij dienden hun asielaanvragen in Hongarije in, maar reisden vervolgens door.

Fractievoorzitter van de Fidesz Antal Rogan zei dat Hongarije graag wil terugkeren naar de vroegere praktijk - waar onder druk van de Europese Unie van af is gestapt - om iedereen die bij het illegaal oversteken van de grens wordt betrapt, op te sluiten.

In de afgelopen weken is de Hongaarse regering begonnen haar campagne tegen immigratie op te voeren. Op billboards zijn affiches verschenen met teksten als 'Als u naar Hongarije komt, kunt u geen Hongaarse banen inpikken'. Ook is een vragenlijst over migratie naar kiezers gestuurd, waarmee de regering haar restrictieve beleid hoopt te legitimeren. Mensenrechtengroepen zeggen dat de vragen suggestief zijn en migratie koppelen aan terrorisme en het onderscheid tussen vluchtelingen en economische migranten opzettelijk vervagen. (Novum/AP)