Clicky


Calais crisis: 'Kwestie van tijd voor er iemand vermoord wordt'

Calais crisis: 'Kwestie van tijd voor er iemand vermoord wordt' [+foto's]
09-06-2015 11:32 | Criminaliteit | auteur De Redactie

CALAIS(F) - Volgens Britse vrachtwagenchauffeurs is Calais veranderd in een oorlogsgebied en riskeren zij elke dag hun leven om hun lading naar Groot-Brittannië te vervoeren. Volgens de Britse chauffeurs zijn er inmiddels gewapende bendes actief die zich richten op uit Groot-Brittannië afkomstige vrachtwagens.

Chauffeurs melden vandaag, dinsdag 9 juni, aan de Daily Express dat zij al met de dood bedreigd zijn.

Chauffeur Kevin Hopper zegt in een interview: "Het is gewoon een kwestie van tijd voor er iemand daadwerkelijk wordt vermoord."

Ook Britse bedrijven mijden, net als Nederlandse transportbedrijven, steeds vaker Calais en de Kanaaltunnel en nemen de duurdere alternatieven voor lief.

John Mordue, 50 jaar oud, vertelt dat een collega van hem door een migrant werd bedreigd met een mes en zei: "Ik vermoord je, mij kan het niet schelen!"

John: "Dit is wat je elke dag meemaakt. Het wordt er met de dag gevaarlijker. Ze dragen allemaal messen. Ik had er zelf laatst acht in mijn trailer. Het is een nachtmerrie. Vooral wanneer we staan de te wachten op de snelweg. Dat is ook wanneer ze de kans grijpen om in te breken in de trailers."

Kevin Hopper, is directeur van transportbedrijf Brian Yardley Continental Ltd, en zegt: "De angst voor wat komen gaat geeft me slapeloze nachten. Mijn ergste nachtmerrie is om een bericht te krijgen dat een ​​van mijn chauffeurs is gestoken of erger. Calais is een slagveld!"

"De migranten zijn gewapend en gevaarlijk en worden met de dag wanhopiger. Ik zit al dertig jaar in deze business en dit heb ik nog nooit meegemaakt. We krijgen van niemand hulp. De politie kijkt gewoon de andere kant op."

Inmiddels zijn al vele vrachtwagenladingen met verse producten afgekeurd doordat immigranten, vies en vuil, op de verse producten hebben gelegen.

Op dit moment passeren er dagelijks rond de 9.000 vrachtwagens Calais. Calais is de snelste route. Maar vervoerders kiezen steeds vaker voor Zeebrugge en Rotterdam.

Op dit moment zijn er circa 3.500 vluchtelingen uit oorlogsgebieden als Somalië, Syrië, Eritrea en Afghanistan in Calais aanwezig. Ze hebben in een kraakpand, Junle II genoemd, een kamp. Zo'n 100 migranten proberen elke dag het Kanaal over te komen.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken reageert: "Handhaving van de orde in Calais is de verantwoordelijkheid van de Fransen, maar Groot-Brittannië blijft nauw met hen samenwerken."

Lees het complete Engelstalige artikel met foto's hier!


Meer over de 'Calais Crisis' leest u in ons 'Calais Dossier'. Een overzicht van alle nieuwsartikelen over de vluchtelingenproblematiek in met name Calais.