Clicky


Zestig boten en schippers gecontroleerd bij opening vaarseizoen

Zestig boten en schippers gecontroleerd bij opening vaarseizoen [+foto's]
01-06-2015 16:18 | Overtredingen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

LEIDEN - Negen boten en twee waterscooters sterk was het vaarcontroleteam dat zaterdag met een grote controle het vaarseizoen voor geopend verklaarde. Politie, Belastingdienst, gemeente Leiden, Douane Amsterdam en de provincie Zuid-Holland hielden samen toezicht op de vaarwateren binnen de gemeenten Katwijk, Teylingen, Voorschoten, Leiden, Leiderdorp en Leidschendam. Van de Vlietlanden tot aan de Kagerplassen, het Oegstgeesterkanaal en de Leidse grachten.

Belastingschuld, boete of ‘witgewassen’ boot

Aan de controle deden naast de politie ook de provincie, de belastingdienst en de douane mee. Wie nog een belastingschuld of boete had openstaan, kon deze gelijk voldoen. Maar de opsporingsambtenaren keken ook of boten mogelijk gestolen zijn. Als er is ‘geknoeid’ met een registratienummer of er zijn door de verf heen ander letters te zien, kan dat een indicatie van diefstal zijn.



Een landelijk Real Time Intelligence Center raadpleegde meerdere systemen tegelijk om dit na te gaan. Ook keek de politie of een boot wel helemaal eerlijk verdiend is. Hiervoor werkte het afpakteam van de politie-eenheid Den Haag aan de controle mee. Criminelen gebruiken dure boten vaak om hun criminele inkomsten wit te wassen. Iemand met een bescheiden inkomen en een peperdure boot, is verdacht.

De politie kan zo’n boot in beslag nemen. Deze zogenoemde patseraanpak geldt zowel op land voor dure auto’s als op water voor dure vaartuigen.

De douane controleerde boten die buiten de Europese Unie geregistreerd zijn of waarbij de schipper buitenlandse papieren laat zien. Ook gehuurde boten of boten die eigendom van een bedrijf zijn, kregen de aandacht van de douane. Daarnaast controleerde de douane op rode diesel. De twee waterscooters van de Landelijke Eenheid van de politie selecteerden boten die gecontroleerd moesten worden en assisteerden bij de controles zelf.

Zestig boten

Er zijn in totaal zestig boten en hun schippers gecontroleerd. Hierbij zijn drie bekeuringen opgemaakt, één voor overtreding van de vaarsnelheid, één voor het niet hebben van een vaarbewijs en één voor het niet aan boord hebben van reddingsvesten. Daarnaast kregen negen schippers een waarschuwing voor diverse lichte overtredingen.

Eén persoon heeft ter plekke een nog openstaande belastingschuld van 2.069 euro betaald. De douane heeft bij vier schepen monsters van de brandstof afgenomen. Twee schepen voeren hoogstwaarschijnlijk op rode diesel. Het Nederlands Forensisch Instituut (NF) onderzoekt de monsters. Blijkt dit daadwerkelijk rode diesel te zijn, dan maakt de Douane tegen deze schippers proces verbaal op. Eén passagiersschip had de bemanningssterkte en zijn vaartijdenboek niet op orde. Hiervoor is proces verbaal opgemaakt.

Man vermist

De financiële recherche start naar aanleiding van de controle twee onderzoeken: één naar mogelijke witwaspraktijken en één naar het geld dat een schipper op zak had, tegen de duizend euro. Tijdens de controle kwam ook de melding binnen dat er een man vermist was die per boot vertrokken was. Alle negen boten en de twee waterscooters hebben actief naar hem gezocht. De man meldde zich even later weer op het vaste land.

©Foto's: politie