Clicky


Medeoprichter Het Parool Wim van Norden overleden

Medeoprichter Het Parool Wim van Norden overleden
29-05-2015 19:54 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Medeoprichter Wim van Norden van dagblad Het Parool is vrijdag overleden. Dat meldt de krant. Van Norden is 97 geworden. "Hij was de laatst levende Paroolman van het eerste uur", aldus de krant.

Van Norden, geboren in Bussum op 13 juni 1917, werd in 1941 redacteur. "Hij stond aan de stencilmachine en hielp met het verspreiden van de illegale krant.'' Hij zei daar zelf over: "Het was vanzelfsprekend mee te helpen. Je groeit erin. Ik heb nooit een besluit genomen om in het verzet te gaan."

Het Parool beschrijft dat Van Norden in 1935 naar de Nederlandsche Handels Hogeschool in Rotterdam ging. "Na het uitbreken van de oorlog stond het voor Van Norden en zijn vrienden, onder wie Simon Carmiggelt en Max Nord, vast dat ze zich niet zouden neerleggen bij de overheersing van de Duitsers'', aldus de krant.

Eind 1942 werd bijna de gehele redactie opgepakt. Een half jaar hielden de nazi's Van Norden vast in het zogenoemde Oranjehotel, de gevangenis in Scheveningen. In 1945 werd Van Norden directeur, een functie die hij tot 1979 zou vervullen. (Novum)