Clicky


Blatter: corruptie is schande voor de sport

Blatter: corruptie is schande voor de sport
28-05-2015 19:03 | Sport | auteur De Redactie

ZÜRICH - FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft het corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond 'een schande en een vernedering' voor de sport genoemd. Blatter sprak donderdag bij de opening van het FIFA-congres. Vrijdag wordt hij naar alle waarschijnlijkheid herkozen als voorzitter. Hij zei meer slecht nieuws over de FIFA te verwachten.

Volgens Blatter is corruptie binnen de FIFA de schuld van 'individuen' en moet deze praktijken een halt worden toegeroepen om de reputatie van de FIFA te beschermen. En hoewel de gebeurtenissen van de afgelopen week volgens Blatter 'verandering van iedereen eisen', is de voorzitter zelf niet van plan het veld te ruimen. UEFA-voorzitter Michel Platini vroeg Blatter eerder op de dag expliciet te vertrekken, maar de 79-jarige Zwitser ging hier niet op in.

"Ik weet dat veel mensen mij uiteindelijk verantwoordelijk gehouden voor het handelen en de reputatie van de internationale voetbalgemeenschap, of het nou gaat om de toewijzing van een WK of een corruptieschandaal", zei Blatter. "Wij kunnen niet iedereen continu in de gaten houden. Als mensen zich willen misdragen zullen ze het ook proberen te verbergen."

De mensen die voor de voetbalbond werken doen dat volgens Blatter niet 'uit hebzucht, honger naar macht of om anderen uit te buiten, maar omdat ze van het spel houden'.

De Zwitserse politie pakte woensdag zeven FIFA-bonzen op op verdenking van onder meer afpersing, corruptie en het witwasen van geld. De Zwitserse en Amerikaanse justitie waren de zaak al maanden aan het voorbereiden. (Novum/AP)