Clicky


FIFA schorst van corruptie verdachte bonzen

FIFA schorst van corruptie verdachte bonzen
27-05-2015 22:52 | Sport | auteur De Redactie

ZÜRICH - Wereldvoetbalbond FIFA heeft de elf verdachten in het corruptieschandaal dat woensdag aan het licht kwam geschorst. Zeven van de verdachten werden eerder op de dag gearresteerd in Zwitserland, op verzoek van de Verenigde Staten. De arrestaties zijn het resultaat van een langlopend onderzoek van het Amerikaanse OM.

Onder de verdachten zijn twee vicevoorzitters van de FIFA. Hans-Joachim Eckert, de voorzitter van de ethiekcommissie van de FIFA, zei dat de verdenkingen 'duidelijk te maken hebben met voetbal'.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter wordt volgens de Amerikanen momenteel niet als verdachte gezien, ofschoon beschuldigingen van corruptie en vriendjespolitiek hem al jaren achtervolgen. Blatter zei in een reactie te 'begrijpen dat mensen teleurgesteld zijn. "Dit is een moeilijke tijd voor het voetbal, de fans en FIFA als organisatie. Hoe onprettig deze gebeurtenissen ook zijn, laat het duidelijk zijn dat we de onderzoeken van de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten verwelkomen en geloven dat het zal bijdragen aan de maatregelen die de FIFA al heeft getroffen om ongeregeldheden in het voetbal uit te bannen."

Het Amerikaanse onderzoek is gericht op corruptie binnen de FIFA in de afgelopen 25 jaar. De VS hebben Zwitserland om de uitlevering van de verdachten gevraagd. Een van hen heeft daarmee ingestemd, de andere zes hebben aan de Zwitserse justitie laten weten de uitlevering te zullen aanvechten.

De Zwitsers hebben een eigen onderzoek ingesteld naar de toekenning van de WK's van 2018 en 2022. (Novum/AP)