Clicky


Wegrestaurant De Elft: net als thuis maar dan in het groot

Wegrestaurant De Elft: net als thuis maar dan in het groot
27-05-2015 15:35 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

VELP - De gezelligheid van vroeger gecombineerd met het gemak van nu: "We hebben hier zelfs wifi." Misschien is dat wel het geheim van wegrestaurant De Elft in het Noord-Brabantse Velp. Het restaurant is een begrip onder vrachtwagenchauffeurs.

Mieke Adams (54) zwaait er al jaren de scepter. “In mei ben ik hier 38 jaar”, vertelt Mieke. Ze is in 1979 begonnen als personeelslid en heeft dat 23 jaar gedaan, tot de vorige eigenaren vanwege hun leeftijd stopten en Mieke en haar man De Elft overnamen.

“Als je hier binnenkomt heb je het gevoel dat je teruggaat in de tijd. Het is een beetje het idee van een ouderwetse bruine kroeg”, vertelt Mieke. Wat het geheim is van het restaurant? Misschien het verse eten, denkt Mieke.



“We maken alles zelf, schrappen zelf de aardappels, hebben altijd verse groente en we maken het pas klaar als het besteld wordt. We kopen alles van de plaatselijke groenteboer, bakker en slager. Hollandse pot kunnen ze hier krijgen, stamppotten, maar ook nasi en bami.”

De Elft zit ’s avonds meestal vol. Vanaf de vooravond rijden de vrachtwagens het terrein bij het wegrestaurant op. “Ze komen nu eerder dan vroeger, in verband met de rij- en rusttijden”, weet Mieke. “Er kunnen binnen 86 mensen zitten te eten en in de rookruimte kunnen we ook 30 man kwijt. Op onze parkeerplaats van zevenduizend vierkante meter kunnen zeventig wagens staan, maar ze parkeren meestal ook aan de zijkant of achter”, voegt Mieke toe.

“Ze staan hier veilig geparkeerd. We hebben er hekken omheen staan en een bewakingssysteem. We zijn van alle gemakken voorzien.” De Elft hanteert een systeem waarbij vrachtwagens die 's ochtends als eerste weg moeten, vooraan staan. Wie iets later weg moet, staat verder naar achteren. "Soms zijn er chauffeurs die dat niet helemaal snappen. Dan is het hier een puinhoop op de parkeerplaats", vertelt Mieke lachend.

De keuken van het restaurant is tot elf uur ’s avonds geopend. “Maar wie dan nog een kleinigheidje wil is welkom hoor”, aldus Mieke. Om een uur of twaalf of één ’s nachts gaat de boel dicht. “Vroeger waren we dag en nacht open. Maar ik word ook een dagje ouder!”



Om vijf uur ’s ochtends gaat De Elft alweer open: dan willen de eerste chauffeurs hun ontbijt. “Doen we ook. Koffie, broodjes, een krantje. Ze kunnen hier zelfs douchen. Als er wordt gevraagd: ‘kan ik hier ook douchen?’ weten we dat het ‘een nieuwe’ is. Om zeven uur zijn ze allemaal vertrokken. Komt er nog één om half acht, dan vragen we of die een kantoorbaan heeft.”

Op de Brabantse gezelligheid komen chauffeurs uit heel Nederland af. “We hebben een hele grote vaste klantenkring, een heleboel vaste chauffeurs die we al jaren kennen en bepaalde bedrijven die hier altijd komen. Maar ook nog steeds nieuwe aanwas”, vertelt Mieke. “Iedereen zit hier bij elkaar aan lange tafels, best ouderwets maar heel gezellig. De Friezen hebben een aparte tafel, die kruipen altijd bij elkaar. Die hoor je ook overal bovenuit!”

De Elft heeft 22 man personeel. “Veel parttimers ook hoor, een hoop jeugd ook”, aldus Mieke. “Je moet wel, want het gaat hier altijd door. Wij zeggen altijd: het is hier net als thuis, maar dan in het groot.”

©Foto's: Marco van den Broek