Clicky


Actie tegen Bandidos, voorzitter aangehouden

Actie tegen Bandidos, voorzitter aangehouden
27-05-2015 12:21 | Binnenland | auteur De Redactie

MAASTRICHT - De politie heeft woensdag president Harrie Ramakers van de Limburgse afdeling van motorclub Bandidos MC aangehouden tijdens een grote actie tegen motorbendes. Arrestatieteams hielden negentien mensen aan, meest leden van de Bandidos, en agenten deden invallen in dertig panden in Limburg, Brabant, België en Duitsland.

De aanleiding is een langlopend onderzoek naar criminele activiteiten. Volgens de politie zijn onder meer de Bandidos op grote schaal betrokken bij bijvoorbeeld handel in wapens en drugs. Ook zouden zij zich schuldig maken aan intimidatie.

Nederland heeft nog maar sinds vorig jaar een afdeling van de motorclub: Bandidos MC Sittard. De introductie leidde meteen tot veel commotie. Zo werd een dag na de oprichting een aanslag gepleegd op het huis van Bandidos-president Ramakers. Zijn woning en omliggende huizen en auto's raakten zwaar beschadigd.

Ramakers, vorig jaar veroordeeld vanwege het bezit van verboden wapens en drugs, was eerst lid van de Nomads. Dat was een tak van de Hells Angels. De Nomads werden opgeheven na een onderlinge moordpartij in februari 2004, waarbij drie leden het leven lieten. Ramakers was een verdachte maar werd uiteindelijk vrijgesproken in de zaak.

De onderlinge spanningen tussen de rivaliserende motorclubs zijn de afgelopen tijd hoog opgelopen in Limburg. Volgens burgemeester Onno Hoes van Maastricht proberen de verschillende motorclubs Limburg onder elkaar te verdelen.

"Toen de Bandidos naar Limburg kwamen, was al snel duidelijk dat ze bij andere motorclubs niet welkom waren. De koek was hier op crimineel gebied al verdeeld en moet nu blijkbaar herverdeeld worden. Ze zitten elkaar momenteel op de hielen", aldus Hoes, die verantwoordelijk burgemeester is voor de aanpak van motorclubs in Limburg.

Volgens Hoes is de capaciteit van de politie in grensstreek Limburg onder de maat. Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur was maandag in Maastricht om om zich op de hoogte te laten brengen van de problemen met de motorbendes in Limburg.

De overlast gaat inmiddels zover dat het huis van burgemeester Jos Som van Kerkrade onder politiebescherming staat omdat hij bedreigd zou worden door motorbendes. De burgemeester heeft het café van de Hells Angels aan de Markt in Kerkrade laten dichtspijkeren. (Novum)