Clicky


Ultimatum aan aardappelverwerker Aviko Rixona

Ultimatum aan aardappelverwerker Aviko Rixona
26-05-2015 11:31 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

OOSTRUM - Het cao-overleg bij aardappelverwerker Aviko Rixona (Oostrum in Limburg, 160 werknemers) zit totaal op slot. "We zijn weer terug bij af", zegt CNV-onderhandelaar Wietze Kampen. CNV Vakmensen heeft het bedrijf een ultimatum gestuurd, dat op dinsdag 26 mei om 15.00 uur afloopt.

De cao bij Aviko Rixona is al op 1 juli 2014 verlopen. Maandenlang overleg heeft niet geresulteerd in een nieuwe cao. Kampen: "De directie heeft eind maart een voor ons onaanvaardbaar eindbod gepresenteerd en is sindsdien niet bereid geweest tot verder overleg."

Een handtekeningenactie van de werknemers en een ultieme handreiking van de vakbonden mochten niet baten. "Het was slikken of stikken. Als we voor 15 mei niet bij het kruisje zouden tekenen, zou de directie alles intrekken. In die situatie zijn we nu beland. We zijn weer helemaal terug bij af."

Onverteerbaar

Onverteerbaar onderdeel uit het eindbod was de aanslag die de directie wil plegen op cao-artikel 13 (o.a. leeftijdsdagen en seniorendagen). Kampen: "Met het inleveren van die dagen is veel geld gemoeid. We hebben eens uitgerekend wat dat over een langere periode betekent. Voorbeeld: iemand van 40 jaar met een dienstverband van 15 jaar levert - gerekend over de rest van zijn loopbaan - 29 procent van een jaarsalaris in."

Ander heikel punt uit het eindbod was dat Aviko Rixona in de cao een maximum wil afspreken voor de transitievergoeding. "Dat willen we absoluut niet vastleggen in de cao; dat is iets voor onderhandelingen over een sociaal plan, zodra dat aan de orde is", zegt Kampen.

Ultimatum

In het ultimatum eist CNV Vakmensen onder meer een loonsverhoging vanaf 1 juli 2014 (van 70 euro per maand), geld voor loopbaanbegeleiding, een persoonlijk opleidingsbudget voor scholing (van 2.500 euro) en het handhaven van de leeftijdsdagen.

Acties

Kampen houdt er rekening mee dat de directie voet bij stuk houdt. "De eerste actie hebben we al gepland. Aanstaande dinsdag gaan de mensen wel aan het werk, maar onze leden dragen dan eensgezind een t-shirt met de tekst 'Wij willen een goede cao'. Als de directie dat signaal niet serieus neemt, komen we terecht in een steviger actietraject, met mogelijk werkonderbrekingen en stakingen."