Clicky


Lidl start pilot in Amsterdam met 100 procent elektrisch rijden

Lidl start pilot in Amsterdam met 100 procent elektrisch rijden
22-05-2015 15:54 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Lidl neemt als eerste supermarkt een stap in 100% elektrisch transport. De supermarktketen start 22 mei een pilot in Amsterdam. Er is geïnvesteerd in een volledig elektrische vrachtwagen die de filialen in Amsterdam vanaf het distributiecentrum gaat bevoorraden. Verantwoord ondernemen is bij Lidl in de bedrijfsvoering verweven. Met deze pilot bekrachtigt Lidl haar ambitie voor duurzaam bouwen en duurzaam gebruiken.

Schoon, stil en veilig bevoorraden

Lidl wil graag bijdragen aan een leefbare stad, waar de filialen schoon, stil en veilig worden bevoorraad. Met deze pilot in Amsterdam zet de supermarktketen een belangrijke stap in het bevoorraden van de toekomst. Het is de eerste vrachtwagen van deze grootte die 100% elektrisch in Nederland op de weg rijd. Waar een normale vrachtwagen bij een afstand van 100 kilometer tot zo’n 90 kilo CO2 uitstoot, stoot deze vrachtwagen niets uit. Bovendien is het uniek dat zowel het laden, koelen én het rijden 100% elektrisch is.

“Deze pilot is een grote investering en is wat ons betreft een eerste stap. Wij onderzoeken momenteel verschillende manieren om op grotere schaal duurzaam te kunnen leveren. Onze ambitie is om in ieder geval in 2025 binnen de ring van Amsterdam onze filialen volledig uitstootvrij te bevoorraden”, aldus Laurent-Jan van den Ham, Manager Transportlogistiek van Lidl Nederland.

Eerste groene meters

Op vrijdag 22 mei is de nieuwe 100% elektrische vrachtwagen gedoopt door Abdeluheb Choho, wethouder duurzaamheid van Amsterdam, en heeft de wagen zijn eerste meters afgelegd.

“Een mooie eerste stap van Lidl. Amsterdam heeft ongeveer 130 supermarkten die per dag meerdere malen worden bevoorraad met grote dieselvrachtwagens. Voor de gezondheid van Amsterdammers en leefbaarheid van de stad, is het van groot belang dat ook de supermarktbranche uitstootvrij wordt. Lidl bewijst dat het kan en ik ga ervan uit dat dit een startschot is voor alle andere Amsterdamse supermarkten om ook te kiezen voor schone bevoorrading“, aldus wethouder Choho.

Energiebewust bouwen en gebruiken

De wagen wordt geëxploiteerd door transportbedrijf Van Straalen - De Vries in Zwaagdijk en zal de filialen in Amsterdam vanaf het distributiecentrum in Zwaag om de beurt bevoorraden. Amsterdam is de vierde stad (na Stockholm, Zürich en Berlijn) waar Lidl deze pilot doet. Lidl initieerde in Nederland al enkele energiebewuste projecten en bouwde in 2013 in Heerenveen het op dat moment meest energiezuinige distributiecentrum van Europa. In 2014 opende de supermarkt het filiaal in Stein, het eerste gebouw in Nederland met energielabel A++++. Dit is tevens de standaard voor alle nieuw te bouwen filialen.