Clicky


Nederlandse maritiem-technologische sector ziet omzet stijgen

Nederlandse maritiem-technologische sector ziet omzet stijgen
21-05-2015 18:58 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

ROTTERDAM - De Nederlandse maritiem-technologische sector heeft een goed jaar achter de rug. De omzet steeg met 17% van 6,4 miljard euro in 2013 naar 7,5 miljard euro in 2014. De sector bood werkgelegenheid aan 31.680 fte (2013: 29.361 fte).

Voorzitter van brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology, Hans Voorneveld: "Een diffuus beeld met plussen en minnen. Het is zaak om vindingrijk te zijn en om te blijven innoveren en exporteren. De plotselinge val van de olieprijs halverwege het jaar zorgde voor een afname van opdrachten uit de offshore. De sector levert echter aan een grote diversiteit aan markten waardoor de afname aan orders vanuit de offshore werd gecompenseerd door orders voor met name schepen voor de offshorewind, megajachtbouw, patrouilleboten en overige speciale schepen."

Het totale orderboek van zeeschepen bij Nederlandse werven is stabiel gebleven en is nog steeds goed te noemen. Het opgeleverde tonnage aan zeeschepen in Nederland steeg in 2014 weer nadat het was blijven dalen vanaf 2007. De orderintake van zeeschepen bij Nederlandse werven daalde. Opvallende orders waren er vooral in de vorm van enkele series short sea schepen.

De maritieme toeleveringsindustrie had in zijn algemeenheid een goed jaar met een behoorlijke omzetstijging van ruim tien procent. Veel bedrijven namen extra personeel aan en sommige moesten de productiecapaciteit tot het uiterste benutten. De groei zit vooral in exportactiviteiten en in activiteiten van buitenlandse vestigingen.

De bouw van schepen voor de binnenwateren, vissersschepen en kleine zeeschepen beneden de 100GT is nog steeds een flinke industrie in Nederland. In 2014 werd er voor ruim 600 miljoen euro aan schepen opgeleverd. De dalende output van vrachtschepen voor de binnenvaart werd gecompenseerd door de oplevering van maar liefst veertien riviercruiseschepen. Op visserijgebied was 2014 het jaar waarin opdracht werd gegeven voor de bouw van een revolutionair vissersschip.

2014 was voor de superjachtbouw een goed jaar. Hoewel de opleveringen met 16 jachten voor een totale waarde van 649 miljoen euro wat lager uitkwamen dan in 2013, lag de orderintake met 22 jachten van totaal ruim 1,4 miljard euro op hetzelfde niveau als in 2013 qua waarde van de jachten. De gemiddelde grootte van de bestelde jachten neemt nog steeds toe. De werven hebben laten zien dat men ook in Nederland terecht kan voor een jacht van meer dan 100 meter.