Clicky


Piet Daniëls van Scherpenhuizen: 'Ik wil zelf kijken wat bij Calais gebeurt'

Piet Daniëls van Scherpenhuizen: 'Ik wil zelf kijken wat bij Calais gebeurt'[+video]
20-05-2015 10:26 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

EINDHOVEN - "Mijn chauffeurs zijn gewoon bang." Piet Daniëls van de firma Scherpenhuizen in Eindhoven kan er niet over uit. Scherpenhuizen rijdt met versproducten en maakt veel gebruik van de Eurotunnel bij Calais om de goederen in Groot-Brittannië te krijgen. Nu de situatie met migranten die bij Calais vrachtwagens bestormen om illegaal mee te reizen, volledig uit de hand loopt, wil Daniëls wel eens met eigen ogen zien hoe het er daar aan toe gaat.

Eén deze dagen gaat hij mee met één van de vrachtwagens. "Het klinkt raar, maar ik hoop dat we ergens bij Calais stil komen te staan. Alleen dan slaan ze namelijk toe; bij stilstaande vrachtwagens."

Gisteren sprak de redactie met Europarlementariër Dennis de Jong (SP). Hij is in januari bij Calais geweest, heeft zeer binnenkort een gesprek met de Britten over de situatie en heeft naar aanleiding van onze berichten aangegeven weer met de Fransen in gesprek te gaan. Die willen namelijk de infrastructuur aanpakken, zodat vrachtwagens niet meer in de file komen te staan.

Weinig vertrouwen in Europarlementariër

Piet Daniëls heeft er vooralsnog weinig vertrouwen in. "Ja, er nog eens een keer achteraan… Er komen steeds meer overtochten naar Groot-Brittannië, het wordt steeds drukker bij Calais. Dan kun je nu wel het parkeerterrein gaan uitbreiden, maar dat moet je dan steeds weer doen. Waar is het einde? Als het nog drukker wordt, wat moet je dan doen?” Daniëls heeft ook het idee dat de situatie momenteel verergert omdat de migranten ook in de gaten hebben dat er op korte termijn veranderingen gaan plaatsvinden. “Ik heb het idee dat het steeds erger aan het worden is."

De chauffeurs van Scherpenhuizen hebben goede sloten op hun wagens, maar de migranten lopen inmiddels al rond met grote betonscharen waarmee ook die sloten makkelijk open te knippen zijn. "Je kunt er gewoon niks tegen doen. Ze slaan spiegels om zodat de chauffeur niks meer ziet, ze liggen op de assen, ze liggen op het reservewiel. Onze chauffeurs hebben opdracht om niet te stoppen voor Calais, maar als er een file is kunnen ze niet anders."

Lading onder de uitwerpselen

Het bedrijf is eenmaal geconfronteerd met meegereisde illegalen. "Er zaten er tien in de lading bij een charter van ons. Die kwamen er pas uit aan de overkant. Zodra de deuren opengingen vluchtten ze allemaal een kant op. Maar de hele lading, verse producten, was besmeurd met uitwerpselen. De klant hoefde dat natuurlijk niet meer."

Deze ervaring liep voor Scherpenhuizen met een sisser af, maar Daniëls heeft wel gehoord van jongens die door de Britten daadwerkelijk vastgezet zijn op verdenking van mensenhandel. "Terwijl die jongens er echt niets aan kunnen doen. Wij laden de wagens helemaal vol zodat er binnenin in elk geval geen plek is voor verstekelingen. Daarnaast geef ik de chauffeurs de instructies niet te stoppen voor Calais, niet te stoppen bij tankstations daar in de buurt en de deuren dicht te houden. Meer kun je niet doen."

Uitbreiding CO2-scan in augustus

Daniëls vindt het vreselijk wat er gebeurt. "Ik ben zuinig op mijn chauffeurs. Dit wil je niet. Ik heb ook al contact met de Eurotunnel gehad, zij erkennen het probleem maar staan ook machteloos. Ze hebben me de uitbreidingsplannen voor het parkeerterrein laten zien. Ook gaan de CO2 scan, waarmee kan worden gekeken of er mensen onder of in de wagen zitten, uitbreiden. Dat moet in augustus klaar zijn."

De chauffeurs zijn blij met de scan, vertelt Daniëls, omdat ze dan zeker weten dat ze ‘schoon’ zijn, aan de andere kant kost de scan allemaal extra tijd. “Dat is met versproducten niet handig. Daarom kunnen we Calais ook niet vermijden en over Rotterdam gaan; het gaat bij ons puur om snelheid.”

Daniëls zou eigenlijk ook geen oplossing weten. “We doen wat we kunnen. Maar we zijn natuurlijk niet de enige met dit probleem. Het geldt voor iedereen die veel gebruikmaakt van de Eurotunnel.”

Remon van Es werkt als chauffeur bij Scherpenhuizen. Hij heeft gefilmd wat hij bij Calais heeft meegemaakt.

Lees ook: Europarlementariër Dennis de Jong belooft Transport Online: "Ik ga opnieuw met de Fransen in gesprek over Calais"

 

 

Posted by Remon van Es on donderdag 14 mei 2015