Clicky


Diana Domen zag illegalen vrachtwagens bestormen bij Calais: “Bizar!”

Diana Domen zag illegalen vrachtwagens bestormen bij Calais: “Bizar!” [+video]
19-05-2015 10:29 | Criminaliteit | auteur Tine van Knijff- van Hijum

ZUNDERT – Diana Domen uit Zundert zag afgelopen donderdag met eigen ogen hoe illegalen bij Calais vrachtwagens bestormden die in de file stonden voor de overtocht naar Groot-Brittannië. Diana werkt al jaren in de transportsector, ze is expediteur bij een firma in Antwerpen.

“Er was een file op de rechterrijbaan , waar de vrachtwagens stonden. Zodra een vrachtwagen stilstond, kwamen er groepjes illegalen aan rennen. Zij trokken de wagen open, stapten in en keken blijkbaar of ze zich ergens konden verstoppen.”

Diana vertelt dat ze met open mond van verbazing zat te kijken hoe dit vlakbij haar gebeurde. “Er stond een Belgische chauffeur naast ons, ik keek hem aan van: hoe is dit mogelijk? Hij haalde zijn schouders op in een gebaar van ‘dit gebeurt dagelijks’.”

Diana beschrijft hoe de illegalen om vrachtwagens heen lopen, onder de wagens kijken of ze zich daar eventueel kunnen verstoppen, en dat allemaal terwijl de chauffeurs in de cabine blijven zitten. Zodra de vier, vijf man die in eerste instantie een wagen benaderen, het gevoel hebben dat ze beet hebben, komen er meteen meer mannen bij. Zo staan er zomaar twintig man rondom een vrachtwagen, met de bedoeling erin te klimmen of er iets uit te halen.

Spullen uit doosjes gehaald

“Bizar. Gewoon bizar.” Diana kan er nog steeds niet over uit. “Een eind verderop zagen we wel dat een chauffeur zijn wagen stilzette en gauw controleerde of er niemand in of onder zat.” Diana zag met eigen ogen dat uit één van de stilstaande vrachtwagens spullen uit twee kartonnen doosjes werden gehaald. “In de rest van de vrachtwagen lag alleen touw, dat vonden ze niet interessant. Maar de doosjes achterin wel. Wij zagen dat ze die openmaakten en er iets uithaalden. Wat het was kon ik niet zien.”

Diana denkt dat het ook zou kunnen dat chauffeurs expres iets in de wagen zetten dat interessant zou kunnen zijn voor de illegalen,  zodat ze daarna uit de wagen blijven. “Ik had al filmpjes op internet gezien, dus ik wist dat dit zou kunnen gebeuren. Maar als je er zo met je neus bovenop staat… Ik was echt vol verbazing. Het voelde ook heel dubbel, want ik vond het toch ook wel sneu voor die mensen. Je kent hun geschiedenis niet en ziet hele tentenkampen daar in de duinen. Het lijkt net een krottenwijk. Wij gingen zelf leuk een weekendje op vakantie… Dan is de tegenstelling wel heel groot. Die mensen zijn ook op zoek naar een beetje geluk.”

Diana zag voor het overgrote merendeel donkere mannen rondlopen, maar op een gegeven moment zag ze ook twee, drie jongere vrouwen rondlopen. “Eind twintig schat ik, van mijn leeftijd. Ja, dat is wel confronterend.”

Paniek in zijn ogen

Vooraan in de rij was van één van de vrachtwagens het douanezegel verbroken en waren de zeilen opengetrokken. “Je zag de chauffeur met paniek in zijn ogen druk aan het bellen, vast met zijn werkgever. Want ja, wat moet je dan?”

Dat chauffeurs die in Groot-Brittannië aankomen met een verstekeling, worden beschuldigd van mensenhandel, vindt Diana onbegrijpelijk. “Dan moeten ze eens met eigen ogen komen kijken wat hier gebeurt, dan begrijpen ze dat de chauffeurs er echt niets aan kunnen doen.”

De vrachtwagenchauffeurs blijven, terwijl hun wagen bestormd en ‘geïnspecteerd’ wordt, in hun cabine zitten, zag Diana. “Voor hun eigen veiligheid neem ik aan. Je kunt niets beginnen tegen die grote groepen. Ook andere chauffeurs helpen niet, dat kan ook niet. Misschien hebben chauffeurs onderling wel contact en waarschuwen ze elkaar als er iemand onder wagen kruipt. Dat weet ik niet.”

Bedreigende situatie

Toen dit allemaal gebeurde, afgelopen donderdag, heeft Diana geen politie gezien. “Zondag, toen we terugkwamen wel. Maar ja, toen stond er geen file en stonden de vrachtwagens niet stil. Ze slaan toe zodra wagens stilstaan.”

Personenauto’s komen ze niet aan zag Diana, maar voor de zekerheid had ze wel alle deuren op slot gedaan. “Bij een camper waar een motor achterop stond met een zeil overheen, namen ze wel een kijkje.” Diana had foto’s willen maken maar durfde niet. “Het was een bedreigende situatie, ik vond het bizar en was er eerlijk gezegd redelijk van ontdaan. Waarom doet niemand hier iets aan?”

Lees ook: Vrachtwagenchauffeurs in Calais luiden noodklok over 'meerijdende' vluchtelingen