Clicky


Randweg Boekel maakt einde aan vrachtwagens door kern

Randweg Boekel maakt einde aan vrachtwagens door kern
18-05-2015 16:53 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

BOEKEL - De nieuwe Randweg Boekel kan medio 2019 klaar zijn voor gebruik, vanaf dan rijden er geen vrachtwagens meer door de kern van Boekel. De gemeente Boekel en de provincie Noord-Brabant starten meteen na de zomervakantie met het proces tot wijziging van het bestemmingsplan voor de aanleg van de Randweg Boekel. Hierbij vormt het voorkeurstracé dat in 2010 door de gemeenteraad was vastgesteld het uitgangspunt.

De komende maanden wordt het definitieve tracé in overleg met betrokken bewoners en ondernemers verder in detail uitgewerkt.

Wethouder Ted van de Loo: “Het is goed dat we deze stap nu kunnen zetten. De eerste plannen voor een randweg Boekel waren er al in 2002. Met een randweg komt er op korte termijn een einde aan de grote hoeveelheid vrachtwagens die door de kern rijden. Boekel wordt daarmee een stuk veiliger en leefbaarder.”

Na de zomer starten de voorbereidende werkzaamheden om te komen tot aanpassing van het bestemmingsplan en worden eventuele aanvullende onderzoeken uitgevoerd.

Gedeputeerde Ruud van Heugten: “We hopen dat de gemeenteraad in het voorjaar van 2017 een besluit kan nemen over een gewijzigd bestemmingsplan. Daarna kan een aannemer het plan in detail uitwerken en start de uitvoering in 2018. In 2019 zou de randweg dan gereed moeten zijn.”

Grondaankoop en kavelruil

Uitgangspunt voor de randweg is het tracé dat in 2010 is vastgesteld. Gedeputeerde Van Heugten: ”Het tracé zal dus niet drastisch verlegd worden ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp. We zullen het tracé nu verder ‘fine-tunen’ op specifieke locaties. Daarvoor gaan we op korte termijn in overleg met de bewoners en ondernemers die het aangaat om te komen tot een maatwerk-oplossing.”

Voor de aanleg van de randweg moet een aantal woningen verdwijnen en moeten agrariërs grond afstaan. “We kunnen natuurlijk pas echt tot aankoop van grond en woningen overgaan als de plannen definitief zijn, maar we willen wel al heel snel met betrokkenen om tafel. Met een zorgvuldige kavelruil kunnen we voor grondeigenaren hopelijk veel betekenen,” aldus Van de Loo.