Clicky


Noord-Limburg beste regio voor logistieke sector

Noord-Limburg beste regio voor logistieke sector
18-05-2015 10:59 | Algemeen | auteur Esther van der Wal-de Vries

AMSTERDAM - De regio Noord-Limburg is de beste logistieke regio van Nederland, zo blijkt uit de Ranking Logistieke Locaties van JLL. De bekende logistieke hotspot van Nederland streeft dankzij de strategische ligging voor internationale distributie alle andere regio’s voorbij. Zuid-Limburg neemt de tweede plek in op de ranglijst en met Zuidoost-Noord-Brabant op de derde plek, is de Nederlandse top drie compleet. Dit blijkt uit de eerste tweejaarlijkse ranking door JLL, een dienstverlener gespecialiseerd in logistiek vastgoed.

Het logistieke hart van Nederland bevindt zich duidelijk in de zuidelijke provincies. De reden voor deze hoge notering is in veel gevallen de strategische ligging van de regio’s voor internationale distributie en de uitgebreide voorzieningen voor logistieke bedrijven.

“De uitstekende multimodale bereikbaarheid alsmede de goede en moderne gebouwkwaliteit zorgt er voor dat veel grote logistieke spelers zich in het zuiden van het land vestigen, waar ze een groot deel van de Europese klanten binnen bereik hebben”, zegt Bas Geijtenbeek, Head of Industrial & Logistics bij JLL. “Bovendien toont de vastgoedmarkt in deze regio een gezonde ontwikkeling. De regio kent een lage leegstand, hoge opnamevolumes en sterke beleggingsvolumes.”

Aantal moderne distributiecentra sterk gestegen

Uit het onderzoek, dat door JLL is uitgevoerd, zijn bovendien een aantal trends in de logistieke vastgoedsector naar voren gekomen. Zo is het aantal moderne distributiecentra in het afgelopen jaar sterk gestegen. Deze groei kwam grotendeels tot stand door het tekort aan moderne distributiecentra en de specifieker wordende wensen van de gebruiker. Dat leidt ertoe dat steeds meer bedrijven een distributiecentrum op maat laten ontwikkelen. Het aantal van de zogenoemde ‘built-to-suit’ ontwikkelingen zal de komende tijd blijven stijgen. In de huidige markt zorgt voornamelijk de sterke groei van e-commerce-bedrijven voor een continue vraag naar moderne centra en de toename in built-to-suit.

Huurprijzen weer op hetzelfde niveau als voor de crisis

De opname van logistiek vastgoed is in 2014 met 15% toegenomen, naar een totaal van ongeveer 1 miljoen vierkante meter. Bovendien zorgde onder andere het tekort aan modern logistiek vastgoed ervoor dat in veel logistieke hubs de huurprijs zich positief heeft ontwikkeld in de afgelopen jaren. In een groot deel van de logistieke hubs zijn de huurprijzen hierdoor weer op hetzelfde niveau als voor de economische crisis.

Een andere interessante ontwikkeling is het feit dat een toenemend aantal ontwikkelaars bereid is om te starten met ontwikkeling voordat de locatie volledig is verhuurd. Dat geeft aan dat ontwikkelaars weer bereid zijn om risico’s te nemen bij het ontwikkelen van logistiek vastgoed.

Beleggingsvolumes op hoogste punt in vijf jaar

De logistieke vastgoedmarkt in Nederland blijft buitenlandse investeringen aantrekken. De transactievolumes waren in de afgelopen vijf jaar nog niet eerder zo hoog, namelijk €1,1 miljard, dat is 39% meer dan in 2013. Het rendement blijft echter nog wel onder druk staan. Het huidige niveau ligt op 6,00% tot 6,50% en is in vergelijking met eind 2014 al met 20 basispunten gedaald.

Methode

Voor de Ranking Logistieke Locaties 2015 heeft JLL in totaal veertig Nederlandse regio’s onderling vergeleken.

Hiervoor zijn alle logistieke bedrijventerreinen in de veertig COROP regio’s geanalyseerd. Alle regio’s zijn beoordeeld op acht verschillende thema’s, met in totaal 21 onderliggende indicatoren. Op elk van deze indicatoren zijn de regio’s gerangschikt van 1 tot 40. De totaalscore van een locatie is bepaald door de scores per indicator te vermenigvuldigen met een wegingsfactor, waardoor een samengestelde index ontstaat.