Clicky


Iraanse 'waarschuwingsschoten' op vrachtschip in de Perzische Golf

Iraanse 'waarschuwingsschoten' op vrachtschip in de Perzische Golf [+foto's]
15-05-2015 11:44 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

IRAN - Het vrachtschip Alpine Eternity van North South Maritime, varend onder de vlag van Singapore, kreeg donderdag Iraanse waarschuwingsschoten om de oren in de Perzische Golf. Het schip werd door de de Iraanse Revolutionaire Garde gecommandeerd Iraanse wateren in te varen, toen de kapitein daar niet op in ging, begonnen de Iraniërs te schieten. De schoten kwamen vanaf vijf boten van de Iraanse Revolutionaire Garde en werden afgevuurd over de boeg van de olietanker, waarschijnlijk om het schip te stoppen. Het schip voer op dat moment voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten, maar in internationale wateren.

De boten van de Iraanse Revolutionaire Garde zijn meestal bemand met kleinere kaliberwapens zoals machinegeweren. Verscheidene schoten raakten het vrachtschip. Nadat de schoten op de Alpine Eternity waren gelost, draaide het schip en voer weg, de territoriale wateren van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Drie kustwachtboten van de VAE schoten vervolgens te hulp, in reactie op een oproep daartoe van het beschoten vrachtschip. De Iraanse boten vertrokken daarna uit het gebied.

De kapitein van de Alpine Eternity had over de radio ook een oproep gedaan aan oorlogsschepen in de omgeving, zoals US Navy oorlogsschepen, om hulp te vragen. Het incident was echter voorbij voordat dat nodig was.