Clicky


Spanje trekt vergunning testvluchten Airbus A400M in

Spanje trekt vergunning testvluchten Airbus A400M in
12-05-2015 20:15 | Algemeen | auteur De Redactie

MADRID - Spanje staat niet langer toe dat er testvluchten worden uitgevoerd met de Airbus A400M. De aanleiding is een crash van een A400M afgelopen weekeinde bij Sevilla. Pas als uit onderzoek duidelijk is geworden wat de oorzaak van het ongeluk was mogen er weer testvluchten worden gemaakt. Dat heeft het Spaanse ministerie van defensie dinsdag gezegd.

Volgens minister van defensie Pedro Morenes moeten alle voorzorgsmaatregelen worden genomen. "Het is geen goed idee als de vliegtuigen die nu worden geproduceerd en klaar zijn voor testvluchten de lucht in gaan zonder dat precies duidelijk is wat er met het gecrashte toestel is gebeurd", zei hij op de radio.

In een verklaring zegt vliegtuigbouwer Airbus dat nog niet duidelijk is of het vliegverbod gevolgen heeft voor de aflevering van de toestellen. "We werken nauw samen met de militaire autoriteiten en onze klanten om deze situatie af te handelen", schrijft Airbus.

Morenes zei vooralsnog geen details over de voortgang van het onderzoek te hebben. Dergelijke onderzoeken zijn volgens hem erg tijdrovend en ingewikkeld. De gerechtelijke autoriteiten in Sevilla hebben bepaald dat details over het onderzoek niet bekendgemaakt mogen worden.

Vier van de vijf landen die reeds met de A400M vliegen, Duitsland, Groot-Brittannië, Maleisië en Turkije, houden de toestellen aan de grond. Frankrijk heeft zes toestellen en zegt deze alleen te gebruiken als het echt niet anders kan. (Novum)