Clicky


Halverwege: Roel de Graaf

Halverwege: Roel de Graaf
07-05-2015 15:57 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DE WESTEREEN - Deze week bellen we voor onze rubriek Halverwege met vrachtwagenchauffeur Roel de Graaf (27) uit Kraggenburg. Roel rijdt voor Koeriersdienst Zwolle voornamelijk naar Duitsland en Zwitserland. Normaal gesproken rijdt hij met bloemen, maar vandaag is de wagen geladen met pallets met champignonkistjes, emballage. “Ik kom net uit Zwitserland, ik rijd nu door Duitsland en ben op weg naar een klein plaatsje net onder Weert. Daarna moet ik weer laden, waarschijnlijk voor Duitsland”, vertelt Roel.

Wat is het mooiste aan je werk?
“De vrijheid die je hebt, het onderweg zijn, ik noem het altijd ‘betaald kamperen’. En je ziet nog eens wat van de wereld. Het was van jongs af aan al mijn droom op een vrachtwagen te rijden.”

Wat verwacht je van de toekomst? Blijf je chauffeur?
“Als de toekomst er beter uit gaat zien wel. We hebben momenteel veel last van chauffeurs uit de Oostbloklanden. Vannacht ook weer, op de parking. Die Oostblokkers gooien hun wagen gewoon ergens neer, waardoor er geen plek meer is voor ons. Ook zijn hun rijkwaliteiten heel slecht. Je ziet chauffeurs die gewoon op de vluchtstrook hun pauze nemen en geen stuurinzicht hebben.”

Roel is blij met zijn werkgever. “Ik heb gelukkig een eerlijke en betrouwbare werkgever die zich netjes aan de cao houdt. Dat is goud waard in deze tijd.”

In Duitsland waren de afgelopen dagen meerdere zware ongelukken met vrachtwagens. Wat krijg jij daarvan mee?
“Net zag ik toevallig nog een kettingbotsing tussen vrachtwagens. Ik denk dat de oorzaak van zulke ongelukken in heel Europa een combinatie is van te weinig afstand houden en de mobiele telefoon gebruiken in de vrachtwagen. Ik zie zelfs chauffeurs met een laptop bezig zijn tijdens het rijden. Dan ben je niet goed met je werk bezig.”

“In Duitsland zijn ook ongelooflijk veel wegwerkzaamheden, veel meer dan elders. Ze worden langs de weg niet tijdig aangegeven. Gelukkig wordt je op het Duitse kanaal 19 op de radio wel goed gewaarschuwd.”

“Maar goed, mensen die achter een bureau werken hebben natuurlijk ook werkdruk. En als dit je droom is moet je er het beste van maken”, vindt Roel. “Dat je met je werkgever door één deur kunt en goed bent voor elkaar, dat is heel belangrijk.”

Heb je zelf wel eens een zwaar ongeluk meegemaakt?
“Ja, een paar jaar geleden. Toen reed ik in een Scania Torpedo, een prachtige wagen. Die raakte toen total loss. Het was niet mijn schuld, maar ik ben er wel een paar weken goed ziek van geweest. Mijn grote trots in één keer weg. Ik rijd nu op een Mercedes Actros, maar blijf altijd een Scania-man.”

Wat is het eerste dat je doet als je thuis bent, nadat je een hele lange week hebt gemaakt?
“Dan wil ik gewoon leuke dingen doen met mijn vriendin en tijd besteden aan mijn hobby’s: ik heb meerdere aquariums en ik mag graag aan auto’s sleutelen.”

Volgende week zelf in Halverwege staan? Mail de redactie: t.vanknijff@transport-online.nl