Clicky


Boskalis laadt eerste scheepsvormige FPSO op Dockwise Vanguard

Boskalis laadt eerste scheepsvormige FPSO op Dockwise Vanguard
07-05-2015 15:02 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

PAPENDRECHT - Vrijdag zal Boskalis-dochteronderneming Dockwise de eerste scheepsvormige Floating Production, Storage and Offloading unit (FPSO) op het grootste halfafzinkbare zware ladingschip ter wereld laden. Om half vijf zal dan de FPSO Armada Intrepid in het Calandkanaal in de haven van Rotterdam op de Dockwise Vanguard worden geladen. De laadoperatie duurt naar verwachting drie à vier uur, vanaf het moment dat de Armada Intrepid in positie wordt gebracht totdat de Dockwise Vanguard weer is opgedreven en weer boven de waterspiegel drijft.

De FPSO Armada Intrepid weegt circa 60.000 ton (42.000 ton plus ballast) en is daarmee een van de zwaarste ladingen die ooit is vervoerd. Met een lengte van 245 meter wordt de lading tevens de langste die tot op heden op de Vanguard is getransporteerd. Voor dit project wordt tevens gebruik gemaakt van aanvullende expertise binnen de Boskalis-groep, waaronder van SMIT Towage Northwest Europe in de vorm van ondersteuning bij de aankomst van de Vanguard en tijdens de laadoperatie.

FPSO Armada Intrepid bij de Keppel Verolme-werf

"Het vervoeren van deze scheepsvormige FPSO door de Dockwise Vanguard laat zien dat dit een betere, snellere, veiligere en efficiëntere oplossing is om FPSO's van de ene naar de andere kant van de wereld te transporteren - of dat nu is om te worden gemodificeerd of voor compleet nieuwe FPSO's", aldus Hans Leerdam, Category Manager Strategic Vessels bij de divisie Offshore Energy van Boskalis.

De Dockwise Vanguard heeft naast verschillende exploratie- en productieplatformen onlangs ook met succes de FPSO Goliat voor ENI afgeleverd.